Poslanec zelenih Cem Özdemir, ki je turškega porekla, je konec oktobra prejel elektronsko pošto, v kateri so ga opozorili, da je na »seznamu za usmrtitev«. Podpisana je bila skupina »Divizija jedrskega orožja Nemčija«. Podobno elektronsko pošto je nato prejela še druga poslanka zelenih Claudia Roth.

Tiskovni predstavnik notranjega ministrstva Steve Alter je danes povedal, da varnostne oblasti »že nekaj časa nadzorujejo to skupino«, poročajo tuje tiskovne agencije.

»Nemška vlada jasno obsoja kakršnekoli grožnje ali nasilje nad politiki,« pa je povedala tiskovna predstavnica nemške kanclerke Angele Merkel Ulrike Demmer. »Ne moremo in ne bomo sprejeli teh napadov na naš demokratični sistem,« je poudarila.

V zadnjem času je sicer grožnje s smrtjo prejelo še več drugih politikov, med njimi tudi kandidat vladajoče krščansko-demokratske unije (CDU) Mike Mohring na deželnih volitvah v Turingiji.

Vlada je pretekli teden sprejela predlog ukrepov za boj proti desnemu ekstremizmu, ki se osredotočajo na sovražni govor na spletu in prodajo orožja.

Politiki iz različnih strank so danes vlado pozvali k hitremu ukrepanju. Zavzeli so se, da bi te ukrepe čim prej uzakonili.

Grožnje politikom se pojavljajo manj kot pol leta po tistem, ko je bil v nemški zvezni deželi Hessen umorjen politik CDU Walter Lübcke. Umor naj bi bil povezan s skrajno desnico. V začetku oktobra pa je bilo mesto Halle prizorišče antisemitskega napada na sinagogo, pri čemer sta bila ubita dva človeka.