V mestu z 20 milijoni prebivalcev bo od danes do 15. novembra v veljavi izmenična vožnja avtomobilov. To pomeni, da bodo en dan lahko vozila vozila z registrskimi tablicami, ki se končajo s parno, drug dan pa tista s tablicami, ki se končajo z neparno številko.

Upoštevanje tega pravila na križiščih po mestu nadzoruje več kot 600 policijskih patrulj, za kršitve pa je predvidena kazen 4000 rupij (malo več kot 50 evrov).

Omejitve po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sicer ne veljajo za sedem milijonov motornih koles in koles z motorjem v New Delhiju, javni prevoz ter avtomobile, v katerih so le ženske. To je sprožilo plaz kritik, da ukrepi ne bodo učinkoviti.

New Delhi označili za plinsko celico

Oblasti v New Delhiju so odločitev o omejitvi prometa sprejele zaradi velikih količin dima, ki so posledica požiganja polj v sosednjih zveznih državah. Že v petek so v prestolnici razglasili izredne razmere, šolarjem razdelili pet milijonov zaščitnih mask, do torka bodo zaprte šole in vrtci, za en teden so ustavili vsa gradbena dela, ognjemeti pa so prepovedani.

"Vsepovsod je dim in ljudje, tudi otroci in starejši, težko dihajo," je danes tvitnil vodja indijskega zveznega ozemlja Delhi Arvind Kejriwal, ki je glavno mesto pred dnevi označil za plinsko celico.

Po podatkih ameriškega veleposlaništva v New Delhiju so davi po krajevnem času izmerili 613 mikrogramov trdih delcev PM2,5 v kubičnem metru zraka. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priporoča, da povprečna dnevna raven delcev PM2,5 ne preseže 25 mikrogramov na kubični meter zraka.

Trdi delci s premerom tridesetine človeškega lasu lahko prek pljuč pridejo v kri. Daljša izpostavljenost delcem PM2,5 poveča tveganje za bolezni srca in ožilja ter pljučnega raka.

Onesnaženje zraka v New Delhiju, ki velja za eno zdravju najbolj nevarnih na svetu, je posledica naravnih dejavnikov, kot sta mraz in šibki vetrovi, in človeških ukrepov, kot so požigi kmetijskih površin, industrijski in avtomobilski izpusti, kurjenje za ogrevanje in podobno. Jeseni so razmere še posebej kritične.

Med 15 najbolj onesnaženimi mesti je 14 indijskih

Prizadevanja oblasti v prestolnici, da bi ugotovile glavne vzroke onesnaženja, so sprožila spor med lokalnimi in zveznimi politiki. Vodja zveznega ozemlja Delhi poziva sosednji državi Punjab in Haryana, naj prepovedo požiganje polj, zaradi česar mu indijski minister za okolje Prakash Javadekar očita, da politizira vprašanje in sosednje države prikazuje kot malopridne.

Med 15 mesti z najbolj onesnaženim zrakom na svetu je po podatkih WHO kar 14 indijskih.

Glede na študijo, ki jo je lani objavila strokovna revija The Lancet, je v letu 2017 onesnaženje zraka v Indiji povzročilo 1,2 milijona prezgodnjih smrti.