Britanski parlament je nekaj posebnega, že zaradi svoje teatralnosti in starih tradicij, zaradi hiperaktivnosti poslancev v eni zbornici ter počasnosti neizvoljenih lordov v drugi. Poslanska zbornica se je v teh brexitskih časih spremenila v verjetno najbolj prepirljiv parlamentarni dom na svetu. Malokdo bi tam tako učinkovito delal red, kot je uspevalo 168 centimetrov visokemu Johnu Bercowu z velikim egom in močnim glasom, ki je v desetih letih vodenja zbornice nič manj kot 14.000-krat zavpil: »Order, order!« (Red, red!), tu in tam z že hripavim glasom.

Kljub učinkovitosti se ga je njegova konservativna stranka hotela znebiti - posebno njeno desno krilo zagovornikov izstopa iz EU, kjer imajo Bercowa za sokrivca, da se brexit še ni zgodil. Nasprotniki brexita ga imajo za junaka, čeprav se ni niti enkrat opredelil za članstvo ali proti njemu v EU, saj se ni smel. Ko so ga po dvanajstih letih sedenja na poslanskih klopeh leta 2009 izvolili na predsedniški tron, je namreč moral postati politično nevtralen. Načelno je tudi bil. Brexitarji so ga sicer obtožili, da ima na avtu nalepko z napisom »Brexit so jajca«, a je razložil, da je nalepka od soproge Sally, ki je strastna laburistka.

Prepovedal Trumpov govor

Predsednik poslanske zbornice jo zastopa v odnosih z monarhom in lordsko zbornico. Odloča, komu in kdaj da besedo in jo vzame. Od poslancev lahko zahteva opravičilo, če v razpravi rečejo kaj nespodobnega. Zaradi »neposlušnosti« lahko poslance nažene iz zbornice. Posebno pomembna pristojnost je odločanje, o katerih predlogih zakonov in dopolnilih k predlaganim zakonom poslanci glasujejo ali ne glasujejo. Prav tu je Bercow, pa naj to prizna ali ne, večkrat odločilno pomagal nasprotnikom brexita, še zlasti pri preprečevanju izstopa iz EU brez dogovora. Predsednik poslanske zbornice odloča tudi o tem, kateri tuji državnik ima lahko govor v parlamentu. Bercow je odmevno prepovedal Trumpov nastop, ko ga je predlagala premierka Theresa May.

Danes izbor naslednika

Na koncu pa Bercowu ni preostalo drugega kot odstopiti »na lastno željo«, saj so konservativci napovedali, da bodo v nasprotnem imenovali drugega kandidata. Zadnjič je zasedanje vodil 31. oktobra, naslednika pa volijo danes. Kandidatov je devet, med njimi trije Bercowovi namestniki. Favorit je eden od njih, Lindsay Hoyle, znan kritik »kulture pitja« v parlamentu, ki misli, da bi moralo kar nekaj poslancev na zdravljenje.

Bercow pravi, da se namerava v prihodnje najprej preizkusiti kot plačani govornik. Odločno pa je zavrnil pisanje tabloidov, da se je pogajal o sodelovanju v priljubljenem televizijskem šovu Slaven sem, spravite me od tukaj, ki ga snemajo v avstralski džungli.