Res je: kohezijska politika je tukaj stroga in ne dovoljuje vsaj pet let, da se parkirišče uporablja za druge name, v tem primeru stezo za karting, saj je vrhniška občina kršila pogodbo o sofinanciranju parkirišča P+R. Zato jo je ministrstvo za infrastrukturo pozvalo, da do 7. 11. 2019 stezo za karting odstrani. Kot so zapisali na ministrstvu, se spremljanje naložbe nadaljuje v petletnem obdobju, ki bo poteklo 14. oktobra prihodnje leto. Ministrstvo naj bi kršitev pogodbe zaznalo na mestu samem, tako berem v Rožmanovem prispevku.

No, tu bi si drznil dopisati naslednje: kot je meni poznano, ministrstvo ni samo ugotovilo kršitev občine, ampak naj bi občino »zašpecali« zaskrbljeni, ki zaradi tega verjetno ne morejo parkirati. V anonimki je vse preveč točnih podatkov, da bi to pripisali zgolj neki prizadeti skupini, ampak je bil namen povsem drug.

Kot občinski svetnik povem, da nas je pred približno pol leta župan seznanil, da je občina drugi, desni, večji del parkirišča v Sinji Gorici dala v najem, ker je prazno, saj se dela škoda. Parkirišče je bilo namreč zgrajeno leta 2015 v mandatu prejšnjega župana. Tu se čudim ministrstvu, ki je vsaj tri leta spremljalo naložbo, pa ni nič ukrenilo ob praznem parkirišču. Kot vemo, je kohezijska politika za programe določila varovala izvedbe projektov s kohezijskimi vložki v institutih, kot so organ upravljanja, organ za potrjevanje in revizijski organ, ki preverjajo sisteme in projekte. Je bila opravljena študija, ki utemeljuje izvedbo projekta R+P v Sinji Gorici? Kot je slišati, sta bili opravljeni dve. In če sem odkrit, se mi tudi cena gradnje zdi previsoka, skorajda 600.000 evrov, kot da bi bil pesek za gradnjo iz samega zlatokopa.

Na zadnji seji občinskega sveta sem kot občinski svetnik DeSUS pisno predlagal revizijo gradnje zdravstvenega doma na Vrhniki, na naslednji 7. 11. 2019 bom predlagal še revizijo smiselnosti gradnje parkirišča P+R v Sinji Gorici. Predlagam ministrstvu za infrastrukturo, da pri tej reviziji moči združimo. Naj zopet pripomnim, da je na vse gradnje že opozoril nadzorni odbor občine Vrhnika oktobra 2017, da so neprimerne in da so slabo pripravljeni projekti, da ne naštevam naprej, ker se sedaj vedno bolj kaže, da je imel nadzorni odbor občine še kako prav. Prejšnji župan pa je vsa opozorila s (pre)močjo glasovanja negiral.

Vid Drašček, Vrhnika