»Sedmo leto projekta Okusi Radol'ce bo v znamenju gozda, ki je pogosto navdih za kuharske mojstrovine chefov s tega območja. Divjačina, gobe, kostanj, zelišča, vršički, lešniki, med, mah…, vse to boste lahko okušali v letošnjem novembru, mesecu kulinarike, v devetih gostilnah in restavracijah,« pravi Nataša Mikelj, direktorica Turizma Radovljica.

Okusi Radol'ce je projekt, v katerega se lahko vključijo ponudniki z območja občine Radovljice, ki svoje jedi pripravljajo z lokalnimi sledljivimi sestavinami, hkrati pa jih primerno ocenita kulinarična kritika Violeta in Uroš Mencinger. Okusi Radol’ce potekajo v Radovljici v gostilnah Lectar, Avguštin in Kunstelj, v Lescah v gostišču Tulipan in restavraciji Center, v Begunjah v gostišču Draga in gostilni Pr'Tavčar, v Mošnjah v Vili Podvin ter v Podbrezjah v restavraciji Tabor. Vsaka gostilna do konca novembra ponuja svoj meni po enotni ceni 19 evrov.

Letos sta se Okusom Radol'ce pridružila dva nova člana: restavracija Center iz Lesc in restavracija Tabor iz Podbrezij – prvič se radovljiškim pridružuje restavracija, ki ni v občini Radovljica. Gostujoča restavracija na svojem območju nima možnosti vključevanja v podobna združenja, obstoječi člani Okusov Radol'ce pa so jo povabili medse, saj s svojo ponudbo lepo dopolnjuje skupino. Zaradi reorganizacije in menjave lastništva pa letos ne bosta sodelovala restavracija Lambergh in Joštov hram.

Poklicu vračajo dostojanstvo

Okusi Radol'ce so se letos lotili edinstvenega projekta v Sloveniji, opozarja Mikljeva. Pod svoje okrilje so vzeli kar 22 dijakov Srednje gostinske in turistične šole Radovljica. »S to potezo želijo poklicu vrniti dostojanstvo in vrednost ter ga bolj približati mladim. Dijaki prvih in drugih letnikov bodo pri članicah Okusov Radol'ce opravljali praktični pouk ter dijaško delo, pri katerem bodo lahko spoznali vsa področja gostinstva, od dela natakarja, pomivalca do kuharja, sobarja in organizatorja dela. Okusi Radol'ce bodo vključenim dijakom po opravljenem šolanju in uspešno opravljenem delu omogočili tudi zaposlitev,« dodaja.

»Čeprav smo na svetovnem kulinaričnem zemljevidu le majhna pikica, smo skupaj večji, boljši in močnejši. Sodelujemo in se povezujemo, namesto da bi tekmovali med sabo, učimo se drug od drugega,« prednosti povezovanja opisuje chef Uroš Štefelin iz Vile Podvin, ki v projektu sodeluje od samega začetka. »Imamo pa tudi prednost, s katero se nikjer na svetu ne morejo pohvaliti. To so kakovostne domače sestavine, ki jih uporabljamo pri svojem delu,« še poudarja.