V okviru prireditev Meseca oblikovanja je v začetku oktobra potekal Gospodarsko-arhitekturni forum, kjer je predavalo šest arhitektov iz Avstrije, Nemčije, Češke, Madžarske in Italije. Tema foruma leseni interjerji je vedno bolj aktualna, saj posredno nagovarja hudo problematiko segrevanja ozračja. Vedno več je napovedi, da se naglega segrevanja sploh ne da ustaviti, a vseeno naj bi vsak posameznik skušal prispevati k izboljšanju zemeljskega ozračja.

K zmanjševanju segrevanja pripomorejo številni ukrepi in strategije, med katerimi so tudi povsem uporabne in konkretne, kot so na primer trajnostni razvoj, krožno gospodarstvo, zmanjševanje proizvajanja vseh odpadkov, varčevanje z naravnimi viri in uporaba obnovljivih virov energije – lesa. Les je izjemen material, katerega lastnosti vedno znova prepričajo. Uporaba lesa pri oblikovanju interjerjev spremlja človeka od nekdaj. V zadnjem času, vzporedno z rastjo zavedanja o nujni skrbi za okolje, je les postal nujen in izjemno priljubljen material. Izkazal se je kot vsestransko uporaben z materialnega in nematerialnega vidika, saj omogoča številne inovativne rešitve in obenem vpliva na človekovo dobro počutje.

Ugledni tuji predavatelji so na predavanjih predstavili svoje izkušnje in projekte, ki jih odlikuje inovativna uporaba lesa v oblikovanju interjerjev. Projekti odražajo skrb za okolje in pogled v prihodnost ter združujejo tradicionalno lokalno znanje s sodobnimi praksami. Arhitekti so predstavili, kako uskladiti želje naročnika, zahteve okolja, zakonodajo, tehnološke omejitve in zamisli avtorjev ter jih združiti v prijetne, uporabne, ekonomične in estetsko dovršene prostore.

Zelena tehnologija v sozvočju z naravo

Avstrijska arhitektka Alexandra Stingl-Enge vodi s kolegom Winfriedom Engejem arhitekturno pisarno, v kateri načrtujejo na temeljih upoštevanja parametrov okolja in trajnostnega razvoja, njihov najpomembnejši material pa predstavlja les. Predstavila je projekt Kapela Josefinum, ki je umeščen nad renoviranim vhodom. Prostor za molitev in pogovor so s fleksibilno zasnovo uredili tudi kot prostor za večje prireditve, celoten interjer pa povezuje element lesa.

Iz Avstrije sta bila prisotna tudi Susanna Wagner in Andreas Lichtblau iz studia Lichtblauwagner, kjer se posvečajo skorajda izključno tehničnim dosežkom v arhitekturi. Njihove stavbe slovijo kot ene arhitekturno najnaprednejših v Avstriji, kar dokazuje, da sodobna »zelena« tehnologija in moderne stavbe lahko tvorijo idealno sinergijo. Susanna Wagner je predstavila hišo z zeleno streho v Hintersdorfu, ki se prilagaja naravi in se povsem zlije z okoljem. Predelne stene sestavljajo les, steklo, blago in različni pohištveni elementi.

Predavateljica Karolina Falladová iz češkega studia ASGK design, ki ga je leta 2006 ustanovila arhitektka Gabriela Kapralova, je predstavila interjer hiše Zilvar. V studiu se trudijo, da bi oblikovali kakovostne prostore, ki bi bili v ekološki, družbeni in ekonomski harmoniji z okolico. Ključ uspeha hiše Zilvar temelji na povezavi z naravo in dosledni uporabi lesa. V pritličju hiše tvorita dnevna soba in kuhinja odprto celoto z nekoliko dvignjenim delom, ki predstavlja prostor sprostitve. V zgornjem nadstropju so sobe, v prostorih prevladuje les.

Iz Nemčije je prišel tudi arhitekt Ferdinand Salzmann in predstavil projekt Gozdna hiša. Atelier ST, ki ga je zastopal, sta leta 2005 ustanovila Silvia Schellenberg-Thaut in Sebastian Thaut in ima danes deset zaposlenih. Večinoma ustvarjajo različne projekte, ki se umeščajo zunaj velikih arhitekturnih ideologij ter se zavzemajo za povezovanje tradicionalnega in modernega. Nova Gozdna hiša, ki je postavljena na mestu dotrajane hiše iz leta 1926, povzema razmerja in enostavnost prvotne lesene koče. Njena oblika in materiali so v idealnem sozvočju z neokrnjeno naravo, kar daje vtis, da hiša tam stoji že od nekdaj.

Béres Architects je arhitekturni studio iz Madžarske, ki se večinoma posveča zasebnim stavbam manjšega obsega. Attila Béres je predstavil obnovljen interjer 400 let stare hiše. Z uporabo enostavnih rešitev so arhitekti ustvarili enostavne in uporabne prostore, ki odražajo in poudarjajo srednjeveški kontekst. Različne teksture starih zidov so spretno kombinirali z lesom.

V italijanskem studiu Didoné Comacchio Architetti delajo v različnih merilih arhitekturne prakse ter vključujejo materialno in senzorično eksperimentiranje. Njihovo arhitekturno ustvarjanje odlikujejo jasne arhitekturne poteze, ki jih sicer ni veliko, a lepo poudarjajo značilnosti projekta. Predstavili so projekt Interior LP, kjer so s konceptom obdelave najdaljše stene v lesu določili celotno stanovanje. Inovativna, enostavna, ekonomična in estetska rešitev prostorom daje svojevrsten značaj, les pa prijetno bivanjsko okolje.