Ko je Johnson julija prišel na oblast, je obljubil, da bo brexit ne glede na vse izpeljal 31. oktobra. Dodal je še, da bi raje obležal mrtev v jarku, kot prosil Bruselj za preložitev. Vendar pa je moral besedo požreti in zaprositi za podaljšanje roka do 31. januarja, saj mu dogovora o brexitu ni uspelo spraviti skozi britanski parlament. Zato je tudi predlagal predčasne volitve, ki bodo 12. decembra.

Konservativni voditelj je ob tem tudi uperil puščico v ameriškega predsednika Donalda Trumpa, sicer njegovega prijatelja in zaveznika. Slednji je namreč v četrtek kritiziral dogovor o britanskem izstopu iz EU. Poudaril je, da zaradi tega dogovora ZDA in Združeno kraljestvo ne bosta mogla skleniti trgovinskega sporazuma.

Kot je danes dejal Johnson, sicer ne želi oporekati Trumpu, vendar pa je po njegovem mnenju ameriški predsednik v tem pogledu očitno v zmoti. Ponovil je prepričanje, da gre za odličen dogovor.

Johnson je tudi zavrnil poziv vodje britanske populistične stranke Brexit Nigela Faragea in ameriškega predsednika Donalda Trumpa k oblikovanju predvolilnega zavezništva za brexit.

Johnson je danes tudi izključil možnost drugega pravno zavezujočega referenduma o neodvisnosti Škotske. Kot je dejal za BBC, je bilo to vprašanje leta 2014 rešeno na glasovanju, ki poteka »enkrat v generaciji«.

Škotska premierka Nicola Sturgeon, ki poziva k drugemu referendumu, je sicer blokado izvedbe drugega referenduma s strani Londona opisala kot "nevzdržno". Napovedala je, da bo še pred božičem uradno prosila britanskega premierja, kdorkoli to bo, da škotskemu parlamentu dovoli pripravo novega referenduma o neodvisnosti, ki ga želijo izvesti v letu 2020.

Škotski volivci so na referendumu leta 2014 glasovali proti neodvisnosti, vendar pa je brexit to vprašanje ponovno postavil na agendo. Kot poudarja Sturgeonova, so se po referendumu o članstvu Združenega kraljestva v EU leta 2016 »pomembno in bistveno« spremenile okoliščine, ki po njenem omogočajo še en referendum o neodvisnost Škotske.

Leta 2106 je namreč na referendumu o brexitu 62 odstotkov škotskih volivcev podprlo, da Velika Britanija ostane v Evropski uniji, kar je njeno stranko spodbudilo k pozivom za nov referendum o neodvisnosti.