Nove stenske poslikave, ki so narisane večinoma v belih, rdečih in modrih barvah ameriške zastave, je na nekdanjem veleposlaništvu ZDA, ki je sedaj muzej, odkril vodja iranske revolucionarne garde, generalmajor Hosein Salami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ena od poslikav prikazuje razpadajoči Kip svobode z zlomljeno desno roko, ki drži baklo. Spet druga trikotnik s t.i. očesom previdnosti, ki je upodobljen na hrbtni strani ameriških bankovcev, v krvi, v kateri plavajo lobanje. Tretja pa ameriško brezpilotno letalo, ki ga je Iran junija sestrelil nad Hormuško ožino, iz katerega letijo netopirji.

Generalmajor Salami je v govoru znova spomnil na iranske zamere do ZDA. Obtožil jih je, da so edina država, ki je uporabila jedrsko orožje, in to dvakrat proti Japonski, obenem pa drugim državam, predvsem Iranu, preprečuje, da bi koristile jedrski program v civilne namene.

Salami je Washington tudi obtožil, da laže, ko trdi, da podpira človekove pravice in demokracijo, hkrati pa podpira »vse diktatorje« na planetu, še navaja AFP.

Teheran se pripravlja na praznovanje 40. obletnice dogodkov, ko so iranski študenti 4. novembra 1979 na ameriškem veleposlaništvu v Teheranu zajeli in kar 444 dni zadrževali 52 Američanov. ZDA so leta 1980 prekinile diplomatske stike z Iranom in odnosi med državama so vse odtlej napeti.