Kot so v sporočilu za javnost poudarili v sindikatu, je Avstrija na področju urejenosti trga s kmetijskimi pridelki in mesom po mnenju slovenskih kmetov in uradnikov veljala za vzoren primer urejenega, varnega in transparentnega trga.

"Poleg tega, da je Slovenija samooskrbna z govejim mesom, je resnica tudi to, da veliko svinjskega mesa uvozimo. Sprašujemo se, kakšno meso prihaja v Slovenijo. Je slovenski trg zanimiv le za takšna in drugačna stran pota vprašljivega mesa iz zahoda," so zapisali v sindikatu in se vprašali tudi, kaj vse lahko v Slovenijo pride tudi iz vzhodnih držav.

Meso v Avstriji je po njihovih navedbah dražje kot v Sloveniji. "Zato se lahko le vprašamo, kakšen je povod za nakupe mnogih slovenskih podjetij, ki so meso kupovala v Avstriji in ga namenila izključno za predelavo," so poudarili.

Prednost naj ima meso slovenskega porekla

Kot so ocenili, je v Sloveniji očitno še vedno najpomembnejša nizka cena in ne kakovost. Dokler bo tako, bo slovenski trg po njihovih besedah zbirališče slabe hrane vprašljive kakovosti.

Vse državljane so pozvali, da naj se pri nakupu vseh pridelkov in prehranskih izdelkov obrnejo na bližnje kmetije, pri nakupu mesa pa naj se odločajo za meso slovenskega porekla, po možnosti z oznako izbrane kakovosti.

Afera z avstrijskim mesom je izbruhnila, ko so v javnost prišle informacije, da so v eni od klavnic na avstrijskem Štajerskem med 17. septembrom in 22. oktobrom dali v promet meso, ki je bilo namenjeno v kafilerijo, a tja ni prispelo. Pristojni so se zato odločili za preventivni umik vsega mesa, ki je v tem času prišlo iz te klavnice.