Na Otoku so 31. oktober nestrpno pričakovali. Britanija naj bi odšla iz EU. A so se morali Britanci hočeš nočeš sprijazniti s tem, da so namesto brexita dobili prvi dan sicer še neuradne volilne kampanje za parlamentarne volitve, ki bodo 12. decembra. Ni presenetljivo, da so v medijih že skovali novo besedo brexmas, tvorjenko iz brexita in angleške besede za božič (christmas), govori pa o volitvah, ki da bodo potekale v pričakovanju krščanskega praznika.

Corbyn z zelo levičarskim programom

Toda to bodo verjetno najpomembnejše volitve v novejši britanski zgodovini. Prinesle naj bi odločitev volilcev o izstopu iz Evropske unije, obenem pa o tem, ali bo Britanijo naslednjih pet let vodil aktualni konservativni premier Boris Johnson, ki je zaradi premierske ambicije postal lutka desnega krila stranke, ali pa bo vlado vodil levičar in socialist Jeremy Corbyn, vodja največje opozicijske laburistične stranke.

Corbyn je kot prvi strankarski vodja sprožil predvolilno kampanjo še pred njenim uradnim začetkom 5. novembra, ko bodo razpustili parlament. Če bo premier, bo na novo začel pogajanja o »razumnih odnosih z EU«, je rekel, volilcem pa obljubil, da bodo na referendumu lahko izbirali med njegovim brexitskim sporazumom, ki bi nadomestil sedanjega Johnsonovega, in nadaljevanjem članstva v Evropski uniji.

In Corbyn ni ovinkaril nekje v politični sredini. Vodstvo laburistov se je namreč odločilo za volilni obračun na ideološki fronti, in sicer z radikalnim levičarskim programom, ki med drugim predvideva nacionalizacijo že dolgo privatiziranih vodnega, plinskega in elektrogospodarstva ter železnic in pošte. Corbyn je napovedal, da bo odpravil skorumpirani sistem elite, od katerega ima korist le peščica na račun vseh drugih.

Ni skrival, da bi se iz Downing Streeta 10 spravil nad »utajevalce davkov, nepoštene stanodajalce, pokvarjene direktorje in velike onesnaževalce«. Dejal je, da so te volitve edinstvena generacijska priložnost za preobrazbo Britanije. Velik poudarek je dal državnemu zdravstvu. Britance prepričuje, da ga bodo konservativci privatizirali oziroma odprli vrata temu, da to storijo ameriški farmacevtski orjaki v okviru bodočega sporazuma o trgovinskih odnosih z ZDA. Tako utegne biti zdravstvo enako velika tema volitev kot brexit.

Trump se je že vtaknil v kampanjo

Kot drugi pa je kampanjo za britanske volitve v telefonskem intervjuju nadaljeval kar ameriški predsednik Donald Trump. Pogovor z njim je na londonskem radiu LBC vodil tamkajšnji redni povezovalec, veteranski evrofob, evroposlanec, vodja stranke Brexit in Trumpov prijatelj Nigel Farage. Ameriškega predsednika je spodbujal k vtikanju v britanske notranje zadeve, nekateri kritiki pa so pogovor kasneje razglasili za »(ne)diplomatsko ročno granato«, vrženo na Britanijo, saj je Trump nizal mnenja, ki bi lahko vplivala na odločitev volilcev.

Trump je o Corbynu dejal, da bi bil zelo slab za Britanijo, o Johnsonu pa, da je najboljši za Britanijo, vendar brez njegovega brexitskega sporazuma, ki po njegovem ni dober in predstavlja oviro sklenitvi dobrega trgovinskega sporazuma z ZDA po britanskem odhodu iz EU. Po Trumpu bi bilo za Britance najbolje, če bi Johnson in Farage sklenila volilni pakt.

Farage konservativcem postavlja ultimat

Za zdaj bolj molčeči Johnson, ki se na začetku kampanje drži predvsem brexita, je Corbyna obtožil, da je kriv za »zamujanje brexita«. Poudaril je, kako nesrečen je, ker ga ni mogel izpeljati 31. oktobra. Farage, ki mu je intervju s Trumpom dal krila, pa je nato sprožil kampanjo, da njegova stranka Brexit in Johnsonovi konservativci naredijo predvolilni pakt za odhod iz Evropske unije. Poziv je nadaljeval z ultimatom: če Johnson ne bo zavrgel svojega sporazuma o odhodu iz EU, ki po njegovem ne prinaša pravega brexita, bo stranka Brexit v ponedeljek imenovala svoje pravoverne brexitske kandidate v vseh volilnih okrožjih Anglije, Škotske in Walesa, ne le v tistih, kjer tradicionalno volijo laburiste, pa so bili za brexit. Konservativci se (še) branijo pakta s Farageem in strašijo svoje volilce: če boste glasovali zanj, bo Corbyn prišel v Downing Street 10 skozi zadnja vrata, brexita pa ne bo. Obeta se zelo umazana volilna kampanja.