»Močna Evropa v svetu, polnem izzivov« – tako se glasi slogan hrvaškega predsedovanja svetu Evropske unije v prvi polovici prihodnjega leta. Slogan je skupaj z logotipom ter prednostnimi cilji in nalogami razkril premier Andrej Plenković.

Uradni Zagreb se bo med unije usmeril predvsem na štiri področja: na krepitev evropske povezanosti na področjih od prometa do energetike, na krepitev razvoja, na krepitev varnosti ter na krepitev vloge EU v svetu. Znotraj teh štirih precej splošnih sklopov je zajetih več področij, med drugim tudi zavzemanje Hrvaške kot najmlajše članice EU k širitvi zlasti na Zahodni Balkan. S tem namenom bo maja v Zagrebu gostila vrh voditeljev držav članic na temo Zahodnega Balkana.

Sicer bo imel uradni Zagreb v šestih mesecih vodenja EU veliko dela z usklajevanjem prihodnjega večletnega proračuna Unije, za katerega je jasno, da letos ne bo pod streho. Ukvarjal se bo z brexitom, ki je zdaj postavljen na 31. januar prihodnje leto. In tudi če se bo zgodil, bo hitro sledilo trenje naslednjega trdega oreha med EU in Veliko Britanijo – sklepanje sporazuma o prihodnjih odnosih, ki bo po pričakovanjih še večji zalogaj, kot je bil dogovor o izstopu. Potem ko sta Severna Makedonija in Albanija oktobra ostali brez vabila za začetek pristopnih pogajanj z EU, si bo Hrvaška prizadevala, da se to zgodi pod njenim predsedstvom. Med konkretnejšimi temami hrvaška vlada omenja začetek resnejšega ukvarjanja EU z negativnimi demografskimi trendi v Evropi zaradi staranja prebivalstva, zaščito okolja ter polno uresničevanje vseh dvajsetih načel evropskega stebra socialnih pravic.

Plenković je predstavil tudi logotip hrvaškega predsedovanja, delo študentke prvega letnika oblikovanja na zagrebški fakulteti za arhitekturo, ki je zmagala na javnem natečaju ter dobila 33.000 kun (4400 evrov) nagrade. Logotip je zasnovan na hrvaški zastavi oziroma na njenih barvah in šahovnici, v hrvaški javnosti pa je naletel na mešane odzive. ba