Nogometni vikend v najmočnejših ligah na svetu prinaša kar nekaj zanimivih obračunov. V Španiji se bosta v 12. krogu udarila Sevilla in Atletico Madrid, ki si na lestvici z Granado delita tretje mesto in le za dve točki zaostajata za vodilno Barcelono, ki ima skupaj z drugim Realom Madridom resda tekmo manj, saj je bil el clasico zaradi dogajanja v Kataloniji prestavljen na 18. december. Pestro bo tudi v Italiji, kjer bo vzpenjajoča Roma gostila neprepričljivi Napoli, Torino in Juventus se bosta pomerila v torinskem derbiju, Lazio pa bo gostoval pri kaotičnem Milanu. A ena tekma bo ta vikend še posebej izstopala. V nemškem prvenstvu se bosta danes v 10. krogu pomerila Union in Hertha, kluba iz Berlina, kar bo prvi berlinski derbi v bundesligi po padcu berlinskega zidu.

Čeprav je Berlin mesto, ki je v zgodovini dalo največ klubov v elitnem nemškem nogometnem prvenstvu, in sicer pet (Tasmania 1900, Blau-Weiss, Tennis Borussia, Hertha in Union), bo tokratni šele peti berlinski derbi v bundesligi. Zdi se malo, a če se ozremo nazaj, lahko hitro najdemo razlog, zakaj je tako. Tasmania 1900 in Blau-Weiss sta namreč v nemški prvi ligi igrala le po eno sezono, in še to takrat, ko v njej ni bilo Herthe. Drugače je bilo pri Tennis Borussii, ki se je v dveh sezonah med najboljšimi nemškimi klubi s Hertho pomerila štirikrat. A tokratni berlinski derbi bo vendarle v nečem poseben. Čeprav je med Tennis Borussio in Hertho obstajalo rivalstvo, sta oba kluba prihajala iz nekoč Zahodnega Berlina. Tokratni obračun pa bo prvi med kluboma v bundesligi, ki prihajata iz različnih delov med letoma 1961 in 1989 razdeljene nemške prestolnice.

Zanimivo je, da Union prvo sezono v nemški prvi ligi igra ravno na 30. obletnico padca berlinskega zidu. Pri Herthi so naključje želeli izkoristiti in tekmo prestaviti na 9. november, točen datum pomembnega dogodka v zgodovini, a se predsednik Uniona Dirk Zingler s tem ni strinjal. »Zame derbi pomeni rivalstvo, razmejitev, nogometni boj. Absurdne se mi zdijo težnje, da bi tekmi dali prijateljski predznak pod pretvezo, da se igra za združeno Nemčijo.«

Tekma med Unionom in Hertho na stadionu Alte Försterei bo vsekakor imela tudi politično in zgodovinsko noto. Kluba sta se sicer na uradnih tekmah štirikrat že pomerila, in sicer v drugi nemški ligi. Vsak je zmagal po enkrat, dvakrat pa sta se razšla brez zmagovalca. V letošnji sezoni ne eden ne drugi ne blestita. Union si s sedmimi točkami deli 16. mesto, ki še pomeni izpad, s Kölnom, Augsburgom in Fortuno, le tri mesta višje pa leži Hertha, ki jih je do zdaj zbrala enajst. Čeprav so bili odnosi med navijači obeh klubov v času berlinskega zidu prijateljski, pa se je to v zadnjih letih spremenilo. Nihče ne ve natančno, zakaj. Mnogi to pripisujejo medijskemu pritisku in umetnemu ustvarjanju rivalstva. Današnja tekma tako velja za tekmo visokega varnostnega tveganja, zato na stadionu ne bodo točili alkohola, v pripravljenosti pa je tudi veliko policistov.