»Kje ste, pičke, pridite ven, pedri!« je danes ob šestih zjutraj tulila skupina nasilnežev, ki so se fizično znesli nad prostori, v katerih domuje LGBT-klub Tiffany. Osebje lokala, ki je že zaprl svoja vrata, se je pred napadalci skrilo, varnostnikov pa po neuradnih informacijah tedaj ni bilo več, da bi posredovali.

Kot so danes sporočili iz društva Škuc, so napadalci razbili vhodna vrata stavbe Lovci, v kateri sta LGBT-kluba Tiffany in Monokel, ter vdrli v lokal. Osebju, ki je tedaj le še pospravljalo za gosti, se je uspelo skriti v notranje prostore kluba in zabarikadirati vrata, tako da skupina napadalcev do njih ni mogla. To je nasilneže očitno razjezilo in so se znesli nad stavbo, v kateri domujeta kluba. Poleg razbitih vhodnih vrat so za seboj pustili še razbita okna in poškodovane hodnike, na srečo pa jim nasilja ni uspelo fizično usmeriti tudi na osebje lokala. Člani in članice kluba so poklicali policijo, napadalci pa so se razbežali.

Na ljubljanski policijski upravi so nam pojasnili, da so napadalci po prvih ocenah povzročili za nekaj tisoč evrov škode. »Policisti preiskujejo sum storitve kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti in zbirajo obvestila za izsleditev trenutno še neznanih storilcev,« nam je povedala Aleksandra Golec z ljubljanske policijske uprave, kjer vse morebitne očividce pozivajo, da naj se obrnejo na policijsko postajo Center ali pokličejo na telefonsko številko 113 ali 080 1200.

Po neuradnih informacijah si policisti z informacijami osebja niso mogli veliko pomagati, saj so se napadeni v strahu pred nasiljem takoj zaprli v notranji prostor kluba in tako napadalcev niso dobro videli. Ljubljana pa je bila tedaj kljub zgodnji jutranji uri zaradi številnih dogodkov na temo noči čarovnic še precej polna, tako da je napadalce zagotovo kdo opazil.

Zaskrbljenost zaradi porasta nestrpnosti

»V društvu Škuc, sekciji Magnus in LL nasilni dogodek odločno obsojamo in pozivamo pristojne organe, da ukrepajo proti nasilnežem v skladu z zakonom. Izredno zaskrbljeni smo, ker s homofobijo motivirano nasilje in kazniva dejanja naraščajo,« so zapisali v klubu Tiffany, Monokel pa je za danes ob pol desetih zvečer pred stavbo Lovci pripravil dogodek Tukaj smo. »Tukaj smo, ne gremo nikamor in ne bomo se pustili ustrahovati!« so zapisali v vabilu in dodali, da želijo pokazati, da so močnejši od strahopetnih nasilnežev.

Napad na Metelkovi je že tretji napad na LGBT-skupnost v zadnjem času. V začetku oktobra je skupina nasilnih moških brutalno pretepla geja, ki se je skozi park v Murski Soboti vračal proti domu. Polomili so mu več reber in mu hudo poškodovali ledvico.

V Ljubljani je marca neznanec v okno Društva DIH – Enakopravni pod mavrico vrgel kamen, ki pa na srečo ni zadel članov, ki sta bila takrat v prostoru.

Poziv k doslednemu pregonu nasilja

Napad so danes obsodili nekateri politiki, med njimi predsednik vlade Marjan Šarec. »Napad na klub Tiffany v Ljubljani je strahopetno, bedno dejanje. Žal tovrstno nasilje ni osamljen primer v naši družbi. Prepričan sem, da bodo pristojni organi opravili svoje delo in izsledili storilce,« se je premier oglasil na twitterju. Napad je obsodil tudi urad zagovornika načela enakosti. Zapisali so, da je napad na klub Tiffany, ki je eden redkih odkritih in vidnih prostorov LGBTI-skupnosti, mogoče razumeti tudi kot napad na vso LGBTI-skupnost.

V društvu Legebitra so napad pripisali tudi vedno večji toleranci do sovražnega govora. »Razloge za ponovno porast homofobnega, bifobnega in transfobnega nasilja gre iskati tudi v dopuščanju, da je izražanje sovraštva postalo del družbene in politične kulture. Tako je od besed prešlo k dejanjem,« menijo v društvu in dodajajo, da so napadi, kakršen je bil petkov, posledica družbenega vzdušja. »Ta razvoj je treba ustaviti in preobrniti trend povišanega izvajanja nasilja. Pozivamo k doslednemu obravnavanju verbalnega, psihičnega, fizičnega in drugih oblik nasilja, še posebno, če je nasilje storjeno na podlagi manjšinskih osebnih okoliščin. Pozivamo, da se obstoječa zakonodaja dosledno izvaja in po potrebi nadgradi.«

Pregon javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti je bil v Sloveniji od leta 2013 bolj kot ne mrtva črka na papirju, saj je tožilstvo definicijo tega kaznivega dejanja tolmačilo preveč restriktivno. Prav letos je vrhovno sodišče s precedenčno sodbo vzpostavilo sodno prakso, po kateri gre za kaznivo dejanje javnega spodbujanja sovraštva tako v primeru, ko ga storilec stori na način, ki lahko potencialno ogrozi ali moti javni red in mir, kot tudi v primeru uporabe groženj, zmerjanja ali žalitev.