Juncker bo »11. novembra prestal operacijo zaradi zdravljenja anevrizme«, je potrdila Andreeva. Glede na navedbe virov, na katere se sklicuje francoska tiskovna agencija AFP, Juncker trpi za anevrizmo trebušne aorte.

Do operacije bo Juncker še opravljal svoje dolžnosti in bo med drugim naslednji teden vodil tedensko srečanje komisarske ekipe. Njegove dolžnosti bo v času odsotnosti opravljal podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans, Juncker pa pričakuje, da bo nazaj še pravočasno, da bo lahko predal posle svoji naslednici Ursuli von der Leyen.

Ciljni datum za začetek dela njene komisije je 1. december. Pred tem bo moral Evropski parlament zaslišati vse nove kandidate in na plenarnem zasedanju potrditi celotno Evropsko komisijo. Evropski parlament je namreč zaradi navzkrižja interesov zavrnil kandidata Romunije in Madžarske, nato pa je na zaslišanju padla še francoska kandidatka.

Juncker je sicer moral že avgusta zaradi zdravstvenih razlogov skrajšati počitnice v Avstriji. V Luksemburg so ga prepeljali na nujno operacijo, med katero so mu odstranili žolčnik.

Anevrizma je s krvjo napolnjena izboklina na arteriji, ki lahko poči. Večina anevrizm nastane na aorti, srčni steni ali v možganih. Lahko gre za prirojeno stanje, lahko pa se razvije tudi zaradi vnetja žil, težke vnetne bolezni ali arterioskleroze. Če anevrizma poči, so lahko posledice tudi usodne, pojasnjuje nemška tiskovna agencija dpa.