Gibanje movember se je leta 2003 začelo v Avstraliji in preraslo v globalno gibanje. Poudarek gibanja je ozaveščanje za zgodnje odkrivanje in pravočasno zdravljenje raka na prostati in modih, o pravilnem pristopu k zdravljenju duševnih bolezni pri moških in za preprečevanju samomorov.

Rak prostate je najpogostejši rak moških, predvsem starejših, saj je več kot dve tretjini bolnikov starejših od 65 let. Na leto ga v Sloveniji diagnosticirajo pri okoli 1500 moških, za posledicami te bolezni pa jih umre okoli 400.

Med simptomi raka prostate so pogosto uriniranje, zlasti ponoči, težave z začetkom uriniranja, bolečine pri uriniranju in kri v urinu. Bolečine po telesu povzročajo predvsem napredovane oblike raka, ki so se že razširile iz prostate. Največji dejavnik tveganja za nastanek bolezni je starost, saj pojavnost raka prostate s starostjo strmo narašča. Pomembna je tudi družinska obremenjenost, saj ima moški, katerega oče ali brat sta zbolela za rakom prostate, povečano tveganje, da bo tudi sam zbolel.

Število primerov se iz leta v leto veča tudi zaradi strogega upoštevanja izvida testa, ki pokaže mejne ravni za prostato specifičnega antigena. V dobri tretjini primerov tako postavljene diagnoze rak namreč nikoli ne napreduje in ne povzroči pomembnejših kliničnih težav, bolezni tako sploh ne bi odkrili, če je ne bi iskali. »Žal pa medicina še ne zna napovedati, kateri primer bo napredoval in kateri ne, zato se mnogi moški raje odločijo za operacijo, kot da bi v negotovosti redno hodili na kontrolne preglede,« so pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Moški kljub težavam ne obiščejo zdravnika

V Društvu uroloških bolnikov ob tem opozarjajo na pomanjkanje urologov v Sloveniji, saj bi jih potrebovali še med 40 in 50, da bi se približali evropskemu povprečju.

V Društvu OnkoMan pa ugotavljajo, da se moški večinoma izogibajo obisku pri zdravniku, tudi če imajo težave. Cilj njihovega društva je zato vse moške spodbuditi k temu, da se vendarle odločijo za obisk zdravstvene ambulante.

Akcija Pravi moški skrbi zase!, ki jo je letos ponovno pripravilo Društvo onkoloških bolnikov Slovenije, moške intenzivneje seznanja z možnostmi preprečevanja in čimprejšnjega odkrivanja raka. Letošnja akcija je usmerjena na prepoznavanje simptomov, ki lahko spremljajo različna rakava obolenja.

Prvi cilj akcije je zmanjšati pojavnost raka, kar se lahko med drugim doseže z zdravim načinom življenja, drugi pa izboljšati preživetje tistih, ki so za rakom že zboleli.