Glede na novo ureditev sta iz zvezne države, ki je dolgo veljala za eno najbolj nemirnih območij na svetu, nastali dve zvezni ozemlji - Džamu in Kašmir ter Ladak. Zvezna ozemlja sicer uživajo bistveno manj avtonomije glede na zvezno vlado kot zvezne države. Prav tako danes sta na njuno čelo že prisegla guvernerja, poroča britanski BBC.

Skoraj 98 odstotkov prebivalcev dosedanje zvezne države bo ostalo na območju zveznega ozemlja Džamu in Kašmir, ki je sestavljeno iz dveh pokrajin - večinsko muslimanske doline Kašmir s približno osmimi milijoni prebivalcev in večinsko hindujskega Džamuja, ki šteje okrog šest milijonov prebivalcev.

Novo zvezno ozemlje Ladak, ki leži ob meji s Kitajsko, obsega visoko ležečo puščavo, kjer živi 300.000 ljudi. Med njimi je približno enak delež muslimanov in budistov.

Indijska vlada je že v začetku avgusta ukinila poseben status, ki ga je užival Kašmir. Odpravila je 370. člen ustave, ki je večinsko muslimanski indijski zvezni državi Džamu in Kašmir zagotavljal precejšnjo avtonomijo, vključno s posebnimi privilegiji glede lastninskih razmerij, izobraževanja in služb.

Več lokalnih političnih voditeljev aretirali

Na območje je New Delhi poslal tudi močne vojaške okrepitve in uvedel policijsko uro ter omejitve v komunikacijah. Več lokalnih političnih voditeljev so aretirali. Na območju so izbruhnili protesti, na katerih so se varnostne sile večkrat spopadle s civilisti.

Zaradi dogajanje so se takrat znova zaostrili odnosi med Indijo in Pakistanom, ki je trdil, da razmere v Kašmirju predstavljajo neposredno grožnjo mednarodnemu miru in varnosti. Varnostni svet Združenih narodov je prvič po skoraj 50 letih znova razpravljal o tej pokrajini.

Pred približno dvema tednoma so v indijskem delu Kašmirja znova vzpostavili povezave mobilne telefonije. Pred tem so oblasti že zrahljale omejitve gibanja in odpravile prepoved turističnih obiskov.

Kašmir je razdeljen med Indijo in Pakistanom od razglasitve neodvisnosti držav od Velike Britanije leta 1947. Obe državi si ga lastita v celoti, a vsaka upravlja z enim delom te himalajske pokrajine.