Januarja 2017 so v Avstraliji za državljane omenjenih držav uvedli 15-odstotni davek na delo, ki so ga opravljali na podlagi dveh vrst počitniških delovnih vizumov.

Vsako leto okoli 150.000 tujih turistov dela v državi na podlagi teh vizumov v kmetijstvu in gostinstvu. Po ocenah avstralske televizije ABC sodba pomeni, da bi država lahko bila dolžna okoli 75.000 državljanom omenjenih držav več sto milijonov avstralskih dolarjev.

Zvezno sodišče v Brisbaneu je v sredo razsodilo, da je davek nezakonit zaradi sporazumov, po katerih morajo biti državljani omenjenih držav obdavčeni enako kot avstralski delavci. Avstralci morajo namreč davek plačati šele, ko njihov letni dohodek preseže 18.200 avstralskih dolarjev (11.200 evrov).

Sodnik John Logan je v sodbi ta t.i. backpacker tax (davek popotnikov z nahrbtniki) opredelil kot »prikrito obliko diskriminacije na podlagi narodnosti«.

Sodišče je razsodilo na podlagi tožbe, ki jo je mednarodno davčno podjetje vložilo v imenu britanske turistke, ki je kot natakarica delala v Sydneyju leta 2016.

Davčne oblasti še razmišljajo, ali se bodo na sodbo pritožile, je na svoji spletni strani poročal britanski BBC.