Raketo so z najnovejše podmornice za prenos raket Knez Vladimir pod vodo preizkusno izstrelili v Belem morju, ki je rokav Barentsovega morja, poletela pa je v smeri poligona Kura na Kamčatki na ruskem Daljnem vzhodu, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Lažna konica rakete je v predvidenem časovnem okviru dosegla cilj, so dodali. Podmornico bodo preizkušali do konca leta, z novim letom pa jo bodo predali ruski severni floti.

V ladjedelnici Sevmaš so doslej za rusko mornarico v okviru projekta Borej oz. 955 izdelali tri strateške podmornice. Ena je del severne, dve pa sta del tihomorske flote. Knez Vladimir je prva strateška podmornica, ki so jo izdelali v okviru prenovljenega projekta Borej-A, in ima več izboljšav, med drugim akustične in manevrske, izboljšan je tudi nadzorni sistem oborožitve.

Vse podmornice tega razreda lahko nosijo 16 raket bulava, opremljene pa so tudi s 533-milimetrskimi torpednimi cevmi. Rusija želi z njimi nadomestiti sovjetske strateške podmornice v svojih flotah. Medcelinske balistične rakete bulava naj bi tvorile temelj prihodnje ruske jedrske triade, združene jedrske oborožitve v zraku, na kopnem in na morju, navajajo spletni viri.