Vojska je še sporočila, da lahko protestniki mirno izražajo svoje zahteve samo na mestnih trgih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vojska je omenjeno sporočila dan po tistem, ko je premier Saad Hariri ponudil odstop predsedniku države Michelu Aounu. Odstop premierja je bila glavna zahteva protestnikov, ki so po začetku protestov 17. oktobra napolnili glavne prometnice po državi. Zaradi protestov so svoja vrata zaprle tudi banke, šole in večina podjetij.

Nezadovoljstvo nad slabim gospodarskim položajem v državi je dolgo tlelo med Libanonci, sodu pa je izbil dno predlog obdavčitve klicev preko aplikacij za sporočanje. Vlada se je ob začetku množičnih protestov hitro odpovedala načrtu, a to protestnikov ni pomirilo in zdaj zahtevajo temeljito spremembo političnega sistema, nezadovoljni pa so tudi zaradi korupcije, varčevalnih ukrepov in slabe infrastrukture. Pozivajo k vzpostavitvi tehnične vlade, ki bi se lotila oživitve gospodarstva.

Libanon je država, ki ima enega največjih javnih dolgov na svetu. Po uradnih podatkih je konec junija znašal 85,7 milijarde dolarjev, kar je 0,7 odstotka več kot konec lanskega leta.