Koncern Fiat Chrysler Automobiles (FCA) je »potrdil, da s PSA potekajo pogovori, katerih cilj je ustanovitev ene največjih skupin na področju mobilnosti v svetu«. Podobno izjavo je objavil PSA, noben od koncernov pa ni razkril več podrobnosti. Strokovnjaki ocenjujejo, da bi bilo skupno podjetje vredno 50 milijard dolarjev.

Po navedbah virov naj bi novo entiteto operativno vodil glavni izvršni direktor PSA Carlos Tavares. Medtem bi bil dosedanji predsednik FCA John Elkann tudi predsednik nove skupine.

Pogovori med avtomobilskima proizvajalcema sicer potekajo in končni dogovor nikakor ni zagotovljen, še navaja vir. Prvi je sicer o pogajanjih poročal ameriški Wall Street Journal. Po navedbah Bloomberg News naj bi se upravni odbor FCA danes sestal na izredni seji.

Združitev obeh skupin bi pod eno streho pripeljala znamke Alfa Romeo, Chrysler, Citroen, Dodge, DS, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot in Vauxhall. Do pogovorov prihaja malo zatem, ko je propadla predlagana združitev med FCA in francoskim Renaultom. PSA ni nikoli skrival interesa po konsolidaciji v avtomobilskem sektorju, izpostavlja AFP.

Povezovanje bi sicer združilo moči obeh avtomobilskih skupin. Kljub Fiatovim italijanskim koreninam FCA v Evropi nima močnega položaja, medtem pa je PSA precej priljubljen s svojimi francoskimi in nemškimi znamkami. Na drugi strani PSA ni prisoten na ogromnem ameriškem trgu, kjer FCA ponuja več svojih znamk.

PSA je sicer lani ustvaril rekordne prihodke v višini 74 milijard evrov, medtem pa jih je FCA vknjižil 110 milijard evrov. Francoska skupina ima 22,54 milijarde evrov tržne kapitalizacije na pariški borzi, medtem ko je bil FCA na Wall Streetu vreden nekaj čez 28 milijard dolarjev in 20,74 milijarde evrov v Milanu.

Delnice FCA v Milanu danes pridobivajo okoli 8,5 odstotka, delnice PSA pa se v Parizu dražijo za šest odstotkov.