Nogometaši Radomelj in Aluminija so prvi polfinalisti slovenskega pokala. Drugoligaški klub iz Radomelj je senzacionalno izločil prvoligaša iz Celja, Aluminij pa je v Kopru izgubil, a si je zagotovil napredovanje zaradi dveh golov v gosteh. V sredo bodo na tekmah Rudar – Nafta in Mura – Domžale razdelili zadnji vstopnici za polfinale.

Celjani na dveh tekmah četrtfinala niso izgubili, Radomlje pa niso zmagale, a so vseeno napredovale zaradi doseženega odločilnega gola na prvi tekmi v knežjem mestu (1:1) in remija brez golov na povratnem obračunu pred 450 gledalci v Radomljah. »Pokazali smo premalo. Zbudili smo se šele v zadnjih dvajsetih minutah, pri čemer nismo imeli niti sreče, da bi zadeli zmagoviti gol. Ni enostavno. Moramo se prešteti in oceniti, kako bomo pogoltnili izpad iz pokala. Morali se bomo resetirati,« je komentiral celjski trener Dušan Kosič, za katerega je pokalni izpad proti drugoligašu največji neuspeh na klopi Celja.

Celjanom je napredovanje zagrenil vratar Radomelj Lenart Cerar, ki je odlično branil ob koncu povratne tekme. Celjani so nastopili v najmočnejši postavi in bili kaznovani za brezbrižno predstavo, saj v prvem polčasu skoraj ni bilo priložnosti. Ob koncu tekme so poskušali predvsem Kerin, Lotrič in Božić, a je mreža gostiteljev ostala nedotaknjena. Radomlje so si z napredovanjem v polfinale pokala opomogle po treh zaporednih porazih v drugi ligi proti Nafti, Biljam in Gorici.

Koprčanom je na Bonifiki uspel sanjski uvod, saj so prednost prvoligaša iz Kidričevega izničili že po dobri minuti igre, ko je Dare Vršič realiziral prvo najstrožjo kazen. Zdelo se je, da imajo tekmo pod nadzorom in bodo s stopnjevanjem pritiska poskusili izpeljati popoln preobrat. A so gostje uspešno zadržali stik z izenačenjem in vse do konca odgovorili na vse rezultatske pobege domače ekipe.

Ta se je v želji, da bi priigrala želena dva zadetka prednosti, postavila precej visoko in posledično je več prostora ostalo na njihovi polovici, kar je s hitrim pobegom kaznoval Mihael Klepač in izničil tudi drugo domačo prednost. Vršič je rutinirano realiziral še drugo najstrožjo kazen in s 3:2 v 78. minuti je ostalo več kot dovolj časa za stopnjevanje akcij. Morda je bilo v trenutkih domače premoči ključno to, da imajo Kidričani vendarle v nogah več zahtevnih tekem in so se znali tudi taktično dovolj dobro postaviti, da so ubranili naložbo, ki sta jo predstavljala dva zadetka v gosteh.

»Ključnega pomena je bila prva tekma. Če bi v Kidričevem zadeli, bi imeli na povratni tekmi več možnosti za končni uspeh,« je poudaril koprski trener Miran Srebrnič. Jure Matjašič pa: »Tekma je bila točno taka, kot smo pričakovali, trd boj do zadnje minute. Verjamem, da so prišli na svoj račun tudi gledalci.« Koper je trikratni zmagovalec pokalnega tekmovanja, Aluminij se je tretjič prebil v polfinale.

Četrtfinale pokala bodo v sredo sklenili z zadnjima dvema tekmama. Ob 16.30 bo lendavska Nafta branila prednost 2:1 s prve tekme na gostovanju pri Rudarju iz Velenja. Knape bo prvič vodil novi trener Andrej Panadić iz Hrvaške, ki je nasledil odstavljenega rojaka Nikolo Jaroša. Tri ure pozneje bo na sporedu edini prvoligaški obračun v tej fazi tekmovanja. Mura bo na stadionu Fazanerija lovila gol zaostanka z uvodnega dvoboja v Domžalah (2:3). »Tudi v Murski Soboti bomo igrali na zmago. Premišljeno in srčno,« napoveduje trener Domžal Andrej Razdrh.