V Mreži Mlada ulica vsako leto organizirajo Streetstival z namenom povezovanja mladinskega uličnega dela na vsedržavni ravni, naslavljanja relevantnih tem, hkrati pa želijo poudariti pomen prepoznavanja mladinskega uličnega dela tudi v širši javnosti.

Mladi in brezdomstvo

Eden ključnih problemov mladih je prav brezdomstvo. Gre za pojav, o katerem v Sloveniji ne govorimo veliko, predvsem pa ne dovolj, da bi to postala pomembna tema socialnih in mladinskih politik. Kot je izpostavila Hana Košan iz Društva za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice, pogosto govorimo o skriti populaciji brezdomnih mladih. Sem se uvrščajo denimo otroci že brezdomnih staršev. »Gre za generacijsko prehajanje revščine, življenja na robu družbe, nizke izobrazbe, trhlih socialnih mrež in slabih možnosti,« pojasnjuje Košanova in omeni tudi skupino mladih, ki po odpustu iz ustanove ali rejniške družine nimajo kam.

Vedno več pa je po besedah Neje Šmid iz Zavoda Bob dnevnih brezdomcev. »Torej tistih, ki težav in situacij, povezanih z odraščanjem in trenutno družbeno situacijo, ne (z)morejo reševati s svojimi starši. In ravno terensko ulično delo je pogosto prvi stik z mladimi, ki so se znašli na ulici. Gre za mlade, ki nimajo dolgotrajnih izkušenj brezdomstva, zato moramo poiskati možnosti, da se jih hitro umakne s ceste,« pove Šmidova, ki omeni tudi odlično sodelovanje in povezovanje z drugimi institucijami, vključno s centrom za socialno delo in policijo.

Nihče ne more delati sam

Da ima policija pri delu mladinskih uličnih delavcev veliko vlogo, je potrdila tudi Lara Godec iz združenja DrogArt in poudarila pomen skupnega sodelovanja. »Kot primer dobre prakse bi zagotovo lahko omenila povabilo novomeške policijske postaje, da v okviru njihove mobilne postaje izvajamo svoje, tudi preventivne aktivnosti na področju alkohola in drugih prepovedanih substanc,« je povedala Lara Godec in izpostavila še petkov večerni chillout, ki ga od marca do septembra izvajajo na Kongresnem trgu. »Mladim poskušamo, tudi preko različnih iger, približati različne načine za popestritev zabave in druženja tudi brez alkohola.« Seveda je treba pozornost mladega človeka pridobiti, in kot je dejala Šmidova, za to ne potrebuješ več žoge, frizbija ali loparja za badminton: »Enostavno spečeš in ponudiš palačinke.«

Seveda pa ulično dela terja od uličnih delavcev veliko znanja, potrpljenja, predvsem pa, kot pravi Jerneja Munc iz Javnega zavoda Mladi zmaji, stalno prisotnost na terenu. »Zelo pomembno je, da se zavedamo svojih lastnih omejitev, predvsem pa, da na področju mladinskega dela nihče ne more delati sam. Dejstvo je, da je problem uspešno rešen šele takrat, ko so vsi vpleteni svoje delo dobro opravili.«