Otroško igrišče v Črnotičah, mladinska soba in večnamenska kuhinja v prostorih gasilskega doma v Dolu, vetrna harfa na Semedelski promenadi, glasbene delavnice v vrtcih in šolah. To je le nekaj predlogov, ki so jih občani Kopra minuli teden najbolj množično podprli v neposredni obliki demokracije – soodločanju o razporejanju proračunskega denarja. Za začetek je koprska občinska oblast občanom v upravljanje odstopila manjši del proračuna, ki ne presega odstotka letnih sredstev, za prihodnja leta pa napovedujejo odločnejši korak k uvedbi tako imenovanega participativnega proračuna.

Uresničili bodo desetino predlogov

Občani so najprej oddali 366 predlogov, komisija je izmed njih izbrala 147 takšnih, ki so izpolnjevali pogoje. Na samem glasovanju, ki se ga je udeležilo 1800 občanov, so slednji naposled izbrali 36 najrazličnejših zmagovalnih predlogov: od cest in pločnikov do mehkejših vsebin v skupni vrednosti 472.750 evrov. Občina zagotavlja, da bo njihove želje uresničila v letu 2020.

»Gre za majhen korak k reševanju vseh nakopičenih težav, a velik korak za demokracijo v Kopru. Občanke in občani so pokazali, da si želijo soodločanja o prihodnosti svojega kraja in da imajo poseben posluh za potrebe tistih območij, ki do zdaj niso imeli prave priložnosti, da bi ujeli razvojni korak,« je ob koncu akcije dejal župan Aleš Bržan in že napovedal, da bodo takšno obliko sodelovanja z občani v prihodnje še okrepili.

Predsednik komisije za participativni proračun Borut Jerman po koncu glasovanja ugotavlja, da so največjo podporo dobili projekti na podeželju. »Prvih sedem projektov je razdeljenih med vasi Črnotiče in Dol, kar potrjuje dvoje: da večji kraji nimajo absolutne prednosti zaradi večjega števila prebivalcev ter da imajo manjše skupnosti večjo moč angažiranja in dogovarjanja,« pravi.

Od igral do harf

Največ glasov je pritegnila pobuda za ureditev otroškega igrišča v Črnotičah – zbrala je celo več glasov, kot je tam prebivalcev. Vaščani so ga predlagali, ker je v vasi vse več otrok. Po njihovi grobi oceni bi smeh na lica malčkov lahko pričarali že z 10.000 evri, z njimi bi uredili igrišče in postavili igrala ob sedanji železniški postaji. V Dolu pri Hrastovljah pa bodo v gasilskem domu dobili kuhinjo in mladinski prostor za organizacijo krožkov, delavnic, predavanj ter predvajanje filmov. Predlagatelji so ocenili, da bo za oboje skupaj treba odšteti približno 22.000 evrov. Občane je prepričala tudi pobuda, da bi na Semedelski promenadi in v mestnem parku postavili velike harfe. Te ne bi le polepšale videza parka, temveč bi s svojimi blagodejnimi zvoki tudi spodbudno vplivale na tamkajšnje sprehajalce.

Kot zanimivost velja omeniti, da so se med pobudami, ki niso dobile zelene luči mestne občine ali pa niso bile izglasovane, znašli tudi postavitev vzpenjače na Markovec, pobuda, da bi občina organizatorjem koncertov krila stroške avtorskih honorarjev za združenje Sazas, gradnja koncertne dvorane v Kopru, postavitev žarov oziroma prostorov za peko mesa v soseskah, brezplačen koncert Siddharte v prednovoletnem času in ureditev jeklenice za spust med Tinjanom in Ospom.