Po poročanju norveške javne radiotelevizije NRK, ki se sklicuje na norveško obveščevalno službo, so bile minuli teden na manevre v Atlantski ocean napotene podmornice iz oporišča na polotoku Kola na ruskem skrajnem severu.

»V severnem Atlantiku se v tem trenutku veliko dogaja in Norveška skupaj z drugimi državami Nata to spremlja z zračnimi in kopenskimi zmogljivostmi,« je povedal tiskovni predstavnik norveške vojske Brynjar Stordal.

Dodal je, da gre glede na število podmornic za največjo tovrstno operacijo Rusije po koncu hladne vojne.

Po navedbah vira, na katerega se sklicuje NRK, ruske podmornice, ki so iz oporišča izplule potopljene, poskušajo odpluti čim dlje v Atlantik - najbolje bi bilo, če bi jim uspelo pripluti v vode zahodno od Grenlandije - ne da bi jih odkrili.

Operacija naj bi trajala dva meseca, namen Rusov pa naj bi bil »pokazati, da so sposobni ogroziti vzhodno obalo ZDA«. »Seveda kažejo svoje sposobnosti, tako v številu kot kaj lahko napotijo istočasno,« je dodal Stordal.

Ruski mediji so v soboto poročali, da se dve jedrski podmornici, Nižni Novgorod in Pskov, pripravljata na globok potop v nevtralnih vodah Norveškega morja, kjer bosta testirali določeno opremo in orožje, povzema francoska tiskovna agencija AFP.