Bodimo še bolj konkretni: trenutna leva vlada z esdejevsko pravosodno ministrico na čelu bi se omenjene institucije, vsaj tako kaže, na vsak način rada znebila. Pa ne samo nje, ampak tudi nekdanje direktorice, zdaj vršilke dolžnosti, ki je, o groza, soproga evropskega poslanca in člana, o groza, opozicijske SDS, in mislim, o joj, da je slednji celo podpredsednik te stranke.

Ampak trenutna vlada, ki jo s predsednikom na čelu menda vodi jasen pogled v prihodnost in naj bi zato opravila s starimi metodami vladanja, s starimi obrazi in z ideološkimi delitvami, institucije ne bo ukinila. Jo pa bo nekam pripojila in jo s tem seveda izbrisala kot samostojno institucijo.

Sam ta mehanizem ukinjanja neprijetnih institucij, ki so ga prakticirale in prakticirajo različne slovenske vlade, poznam zelo dobro, saj so me ves čas direktorovanja nekemu projektu – Muzeju športa – vseskozi nameravali nekam pripojiti, nikoli pa niso poskušali urediti normalnega delovanja. Kaj drugega različne slovenske vlade z različnimi institucijami, ko jim po svoje izmerijo ideološki utrip, niti ne znajo početi.

Na podlagi zgoraj omenjenih dejstev bo treba ugotoviti, da je Slovenija nedonošena država in je njeno upravljanje več kot skrb vzbujajoče. Na srečo jo še drži skupaj neverjetno sposobno slovensko gospodarstvo in napredujoča slovenska znanost ter morda še slovenski vrhunski šport.

Dr. Iztok Durjava, Ljubljana