V Parizu se je po Rolandu Garrosu znova zbrala smetana moškega svetovnega tenisa, saj francoska prestolnica gosti še zadnje večje tekmovanje pred novembrskim zaključnim turnirjem v Londonu. Tokrat med udeleženci mastersa ni Rogerja Federerja, saj je Švicar po jubilejni deseti zmagi na turnirju v Baslu udeležbo odpovedal. »Moram varčevati z energijo, saj želim na turnirjih serije ATP vztrajati čim dlje,« je odločitev pojasnil Roger Federer, ki bo vse moči usmeril v pripravo na London.

Z odpovedjo tretjega igralca sveta so se možnosti za osvojitev pariškega tekmovanja močno povečale Rafaelu Nadalu in Novaku Đokoviću. A številni poznavalci so bili prepričani, da bi dvojici, ki skupaj s Federerjem že več kot desetletje kroji svetovni teniški vrh, načrte lahko prekrižal Danil Medvedjev. Triindvajsetletni tekmovalec je v Francijo pripotoval v izjemni formi na krilih turnirskih zmag v Cincinnatiju ter Šanghaju. »Zavedam se, da se bom moral močno potruditi, če želim poseči po visoki uvrstitvi. Igral bom po svojih najboljših močeh,« je dejal Danil Medvedjev, ki je bil v resni igri, da do konca koledarskega leta s tretjega mesta svetovne teniške lestvice izrine prav Federerja. Čeprav vseh možnosti za to še ni izgubil, pa so se te po sinočnjem senzacionalnem porazu proti domačinu in 65. igralcu sveta Jeremyju Chardyju s 6:4, 2:6 in 4:6 močno zmanjšale.

Kako zelo si je Rus želel odmevnega dosežka v Parizu, zgovorno govori dejstvo, da je odpovedal tako domači turnir v Moskvi kot tistega na Dunaju. Tega je konec minulega tedna osvojil Andy Murray, ki je v finalu s 3:6, 6:4 in 6:4 premagal Stana Wawrinko. Za Škota, ki se vrača po operaciji kolka, je bila to prva turnirska zmaga po kar 961 dneh. »Zadnjih nekaj let je bilo izjemno zahtevnih. Česa takega nisem pričakoval,« je prežet s čustvi dejal Andy Murray in uspeh označil za enega največjih v svoji karieri. V avstrijski metropoli so si sicer hud spodrsljaj privoščili prireditelji. Ti so v četrtfinalnem obračunu med najboljšim Slovencem Aljažem Bedenetom in Francozom Gaelom Monfilsom v dvorani na veliki zaslon namesto slovenske projicirali domobransko zastavo, zaradi česar je Teniška zveza Slovenije poslala zahtevo po opravičilu. »Slovenska zastava je poleg grba in himne simbol republike Slovenije. Napačna zastava, ki je bila prikazana v dvorani Stadthalle na Dunaju, je povsem neprimerna in morda celo spominja na provokacijo, na katero pa ne pristajamo, kot tudi ne želimo iskati namernosti dogodka, ki nikakor ne ustreza velikosti teniškega turnirja kot tudi ne odnosom sosedskih držav,« so zapisali v teniški zvezi.

Osaka predčasno končala sezono

Brez tretje najboljše igralke na svetu od nedelje poteka tudi zaključni turnir sezone v Shenzenu na Kitajskem. Potem ko je dobila uvodni dvoboj proti Čehinji Petri Kvitovi, je zmagovalka odprtega prvenstva Avstralije Naomi Osaka sporočila, da zaradi poškodbe desne rame odpoveduje nadaljnjo udeležbo in predčasno končuje sezono. »Gre za največji dogodek leta in v Shenzhenu zelo uživam. A žal sem se poškodovala. Nisem si želela sezone končati na tak način, vendar nimam druge izbire,« je sporočila Naomi Osaka.

Mesto številke tri je po odpovedi Japonke v žrebu pripadlo Kiki Bertens. Nizozemka se je včeraj pomerila s prvo nosilko, Avstralko Ashleigh Barty, in dvoboj po dobrih dveh urah izgubila s 3:6, 6:3 in 4:6.