V procesu preoblikovanja Skupine Gorenje, ki je od lani v rokah korporacije Hisense, bodo ločili proizvodni del od upravnega, in sicer tako, da bodo korporacijske podporne funkcije za celotno Evropo sodile pod podjetje Hisense Europe, ki bo imelo sedež v Ljubljani.

Le reorganizacija, ne odpuščanje?

»Zaposleni, katerih delovna mesta so vezana na upravo, bodo po novem zaposleni v podjetju Hisense Europe, kljub temu pa bodo nekatere funkcije ostale na lokaciji v Velenju. Zaradi neugodne situacije na trgu dela in težav s pridobivanjem ustreznih kadrov bomo, da bi obdržali čim več delovnih mest, vzpostavili nekatere skupne funkcije tudi na lokaciji v Velenju ter jih organizirali kot skupne storitve in kompetenčne centre za vso Evropo, te iste funkcije pa ukinili v drugih državah, v katerih so z njimi povezani stroški višji. Regijsko bomo organizirali tudi klicne centre, in sicer na štirih lokacijah za vso Evropo,« so danes sporočili iz Gorenja in dodali, da bodo dokončali tudi združevanje Gorenjevih in Hisensovih poslovno-prodajnih enot po posameznih trgih v Evropi in širše v enovito podjetje. Kakšne bodo konkretne spremembe in koliko zaposlenih se bo po novem iz Velenja vozilo v Ljubljano, še ni znano, saj je, kot pojasnjujejo v podjetju, treba opraviti še novo sistemizacijo delovnih mest, da bodo vedeli, koliko teh je korporativnih, koliko pa vezanih na proizvodno lokacijo.

Zaposleni so zmedeni

Mnogi Velenjčani, sploh pa zaposleni, so ob tej novici skeptični: prihodnosti Gorenja v Velenju si ne upajo napovedati. Žan Zeba, predsednik sindikata Skei Gorenje, je že ob prvi obletnici kitajskega prevzema Gorenja opozoril, da zaposleni vse bolj pogrešajo socialni dialog. »Napoved o selitvi uprave v Ljubljano med zaposlene vnaša dodatno zmedo, saj trenutno ni znano, kdo bo ostal v Velenju in kdo bo moral v Ljubljano,« pravi Zeba. Da komunikacijo z upravo Gorenja zelo pogrešajo, ker je skorajda ni, je pred kratkim na enem od priložnostnih dogodkov v Velenju opozoril tudi velenjski podžupan Peter Dermol. Res pa je, da se število zaposlenih ne zmanjšuje, dodaja Zeba. Odhajajo tisti, ki najdejo boljšo priložnost. Trenutno ni znanega nič v zvezi z napovedano novogradnjo hale, v kateri naj bi izdelovali televizorje, delo pa naj bi dobilo kar okoli 300 ljudi.