»Smo optimisti in še vedno verjamemo v napredovanje. Neumni bi bili, če ne bi.« To je sporočilo trenerja Cedevite Olimpije Slavena Rimca pred tekmo 5. kroga evropskega pokala danes ob 20.45 v Badaloni proti Joventutu. Velika sobotna zmaga proti Partizanu, ko so Ljubljančani pokazali daleč najboljšo predstavo v letošnji sezoni, je bila za zmaje dokaz, da lahko igrajo kakovostno vseh 40 minut. Prepričani so, da lahko podobno predstavo ponovijo tudi proti španskemu nasprotniku, v katerem sta prvi violini Klemen Prepelič in Alen Omić, in se s prvo zmago znova vmešajo v boj za napredovanje.

»Čutim, da je napredovanje v evropskem pokalu še kako odprto. Sploh po takšni zmagi, kot smo jo dosegli proti Partizanu. Pa tudi glede na nasprotnike in razpored tekem. Saj ste sami videli, da nas po kakovosti nihče ni nadigral. Zmage smo nasprotnikom poklanjali sami. Z enim uspehom se lahko stvari za nas začnejo odvijati v pozitivno smer,« kljub slabemu položaju ne obupuje Rimac. Olimpijo po Joventutu v evropskem pokalu čaka še gostovanje pri Darušafaki, nato pa bo zadnje tri od štirih tekem igrala v Stožicah. Če želijo torej zmaji upati na zasuk, je zmaga proti Joventutu obvezna. Za njo pa morajo ponoviti sobotno predstavo. Rimac pravi, da bodo to poskušali doseči z vztrajanjem na dobrih plateh v igri. »Od nekaterih stvari ne bom odstopal, kar se je pokazalo kot pravilno. Po slabi tekmi proti Nanterru je sledila reakcija, kar pomeni, da igralci razumejo in sledijo našim zahtevam. Za trenerja je to zelo pomembna stvar. Uvodne tekme so mi dale precej bolj jasno sliko, kaj kdo lahko in česa ne zmore ter kaj lahko nekomu dopustim, nekomu drugemu pa ne. Tako kot se igralci navajajo na moje metode, se tudi jaz na njih. Imamo dober odnos, kar moramo zdaj potrjevati tudi na parketu,« razlaga Rimac.

Joventut v letošnji sezoni nikakor ne blesti, a je v nasprotju z Olimpijo v evropskem pokalu že zbral zmagi. Pred domačimi gledalci je v drugem krogu porazil Brescio, v tretjem pa Darušafako z noro trojko Prepeliča čez celotno igrišče ob zvoku sirene. Moštvu iz Badalone gre slabše v španskem prvenstvu, saj je izgubilo uvodne štiri tekme, z zadnjima uspehoma proti Estudiantesu in Gran Canarii pa le pobegnilo iz območja izpada. Glavni napadalni sili predstavljata Prepelič in Omić, vodja moštva pa je izkušeni 36-letni grški organizator igre Nikos Zisis. »Vemo, da bosta Prepelič in Omić proti nam silno motivirana. A pogosto se zgodi, da igralci v preveliki želji pogorijo. Ključ do zmage se v vsakem primeru skriva v nas. Če bomo v tekmo krenili s tako željo kot v soboto, ko so vsi izpolnjevali svoje naloge, potem se nimamo česa bati. Partizan je kakovostnejši od Joventuta, mi pa imamo dovolj orožij, da pridemo do uspeha,« je odločen Rimac, ki po manjši poškodbi prepone znova lahko računa tudi na Mirka Mulalića.

Evropski pokal, 5. krog, skupina C, danes ob 20. uri: Nanterre – Brescia, ob 20.45: Joventut – Olimpija, jutri ob 18.15: Darušafaka – Unics.