Hrvati mu pravijo najokrutnejši hrvaški morilec, zdaj pa je namesto umorov na naslovnice časopisov prišel zaradi precej lepše priložnosti od ubijanja. Po zaporniških tleh kaznilnice v Lepoglavi je zakorakal pred oltar in prisegel večno zvestobo ženski, ki jo je prvič videl. Gre za Srđana Mlađana, moškega, ki je pred 21 leti brez razloga z avtomatsko puško streljal v glavo 16-letne Elizabete Šubić, potem pa isto leto prav tako brez kakršnega koli razloga ali povoda umoril še 61-letnega upokojenca Petra Jančića. A to še ni konec njegove morilske zgodbe.

Ubijal brez razloga

Štiri leta pozneje, ko je že prestajal zaporno kazen, je v svojem prvem izhodu ob koncu tedna oropal Sisačko banko v Zagrebu in ubil policista Milenka Vranjkovića Kinga. Rop se je končal filmsko, po dolgotrajnih grožnjah Mlađana, da bo pobil talce, družino Kosović, kar zadeva prva dva umora, pa je povedal, da sta mu tako najstnica kot upokojenec, ki je bil njegov sosed, preprosto prišla na pot. »Če ne bi bila ona, bi bil nekdo drug,« je takrat dejal Mlađan, ki pa očitno premore tudi nekaj bolj čustvenih besed.

Kako bi namreč drugače osvojil 20-letno Elio Molnar, ki mu je poleg njegovih drugih oboževalcev redno pisala pisma. Med njima je kliknilo, Eliin ded pa je šokiran, saj ni vedel, da se je poročila, in to z večkratnim morilcem. Elia, ki ji je umrla mama, oče pa ju je zapustil, ko je bila še otrok, je potem živela pri dedu, a je imela duševne probleme. »Prosim? Kaj ste rekli? Poročila se je? Z morilcem? Moj bog!« so bile njegove prve besede, ko ga je novinar Jutarnjega lista povprašal za komentar. »Zvečer se je pozno vrnila domov. Čez roko je nosila dolgo črno obleko. Z vedenjem ni izdala, da se ji je zgodilo nekaj prelomnega, nekaj pomembnega. Se je pa do treh zjutraj pogovarjala z bratom. Zdaj, ko zavrtim film nazaj, mu je mogoče govorila o tej poroki,« je povedal ded, ki je vedel, da se Elia dopisuje z zapornikom in da se je zaljubila vanj, ni pa vedel, s katerim. Pravi le, da ima rada ekstreme in da se hitro zaljubi, on in njegova žena pa sta nemočna.

Poročne noči jima niso dovolili

Poroko je predlagal Mlađan, ki je za to moral dobiti dovoljenje zapora. Uprava mu je dovolila poroko, ne pa tudi poročne noči. Morda so se bali, da jo bo umoril. Vse, kar lahko počneta mladoporočenca zdaj, pa so običajni obiski v sobi, kjer obiskovalce sprejemajo tudi vsi drugi zaporniki. V tej sobi sta se zaljubljenca tudi poročila, za priči pa je Mlađan povabil dva zaporniška kolega. Elia je poskrbela za prstana, lahko sta posnela nekaj fotografij, ves čas pa sta bila pod videonadzorom.

To je bil Eliin prvi obisk morilca, ki ga je za umore delno navdihnil tudi film Rojena morilcaOliverja Stona. Do zdaj ji uprava tega ni dovolila iz varnostnih razlogov, tako da je bil poročni dan tudi dan, ko sta se prvič videla. Prej sta si lahko samo dopisovala, vsa pisma, tudi tista, ki jih je pisala Elia, pa so nadzorniki v zaporu prej prebrali. Če bi v njih našli kaj, zaradi česar bi posumili, da bi bil kdo lahko v nevarnosti, poroke ne bi dovolili. No, zaljubljenca sta do poroke prišla, kaj več pa ne bosta mogla početi. Mlađan Elio na lastne stroške lahko pokliče po telefonu, ona pa mu lahko enkrat na mesec in ob praznikih pošlje paket. Obiske so ji dovolili dvakrat na mesec in prav tako ob praznikih, ali bo preživela, pa ni gotovo. Sploh ko bo prišla prava poročna noč, saj leta 2027 Mlađan pride iz zapora.