Operacija Kayla Mueller. Tako so v ameriški vojski poimenovali lov na voditelja teroristične skupine Islamska država (IS) Abuja Bakra Al Bagdadija, ki se je v nedeljo po navedbah ZDA končal z njegovo samorazstrelitvijo v mestu Bariša na severozahodu Sirije. Ime operacije je pomenljivo. Kayla Mueller je bila ameriška humanitarka, ki jo je IS avgusta 2013 zajela v sirskem Alepu. V osemnajstih mesecih, ki so sledili, je bila prisiljena v poroko z Al Bagdadijem, ki jo je mučil in posiljeval, sodeč po poročilih ameriških medijev. Verjetno je umrla v napadu jordanskih zračnih sil na položaje IS pri Raki februarja 2015, stara 26 let. »Upamo, da bomo zdaj končno dobili odgovore, ki jih iščemo že ves čas,« je po novici o smrti Al Bagdadija dejala njena mati Marsha. S soprogom Carlom pravita, da sta pripravljena iti v Irak, kjer so zaprti člani IS, ujeti med operacijo, ki je nosila ime njune hčere. »Kdo drug pa bi vedel, kaj se je zgodilo z njo, če ne kdo od teh, ki so mu bili blizu,« je za televizijo KPHO dejal Carl Mueller. Njenega trupla niso nikoli našli.

Al Bagdadi je po vodji Al Kaide Osami bin Ladnu leta 2011 najbolj iskan terorist, ki so ga ZDA našle in je mrtev. To je politični dosežek za Trumpa, ki so se mu starši Kayle Mueller izrecno zahvalili. Smrt je Al Bagdadija doletela prav v času, ko je Trump deležen kritik, da je z umikom vojakov s severa Sirije posredno odprl vrata dvigu IS, ko je obrnil hrbet Kurdom, ki nadzirajo taborišča z zaprtimi pripadniki skupine.

Al Bagdadi zašel v slepi tunel

Sodeč po poročilih ameriških medijev, ki navajajo nove podrobnosti, so ZDA operacijo v nedeljo začele v svojem vojaškem oporišču v kurdskem delu Iraka v Erbilu, torej prav iz baze, kamor so umaknile vojake s severa Sirije. Od tam je osem vojaških helikopterjev tipa Apache in CH-47 Chinook poletelo proti vasi Bariša. Morda so imeli spremstvo za dolivanje goriva med letom, saj gre za več kot 600 kilometrov razdalje, bolj verjetno pa je, da so se vmes ustavili. Ugiba se tudi, da so morda vzleteli s Cipra ali ladje v Sredozemskem morju, saj je Trump v operaciji omenjal tudi letala in pristanišča. Zadnjih 70 kilometrov so leteli zelo nizko, da bi se izognili radarjem in napadom.

Ko so prispeli do kompleksa, so z raketo porušili eno hišo na obrobju Bariše. V drugo niso vstopili skozi vrata, ker bi lahko bil za njimi eksploziv, ampak so naredili luknjo v steno. Al Bagdadi se je podal v mrežo podzemnih tunelov, od katerih le en ni bil slep, navajajo ameriški mediji, sklicujoč se na vire v vojski in administraciji. Toda vodja IS naj bi se uštel, se sam zatekel v tunel brez izhoda in se ob približevanju vojaških psov razstrelil. Umrli so še trije otroci, ki jih je vzel s seboj. Pred tem sta bili ubiti dve njegovi ženi. V operaciji so sodelovali samo ameriški vojaki in nihče od teh ni bil ranjen, navaja vojska.

Operacije je bilo konec po dveh urah in pol. Vojaki so že na mestu dogodka opravili pozitivno identifikacijo Al Bagdadijevega DNK, ki so ga ZDA po besedah Trumpa imele od prej. Več njegovih posmrtnih ostankov so odpeljali s seboj in naj bi jih pokopali na morju ali prepeljali v ZDA – neuradne informacije o tem se v ameriških medijih razlikujejo.

Udarec, a ne smrtni

V tujini je več politikov izrazilo zadovoljstvo nad usodo Al Bagdadija, a opozorilo, da boja ni konec. Emmanuel Macron, predsednik Francije, ki je bila v Evropi tarča največjih terorističnih napadov, povezanih z IS, je dejal, da je smrt Al Bagdadija hud udarec za IS, da pa je »le faza v boju, ki se nadaljuje«. Avstralski premier Scott Morrison je v prispodobi iz grške mitologije dejal, da je IS »pošast z več glavami – ko eno odsekaš, neizogibno zraste nova«. Rusija pa med vrsticami kaže, da še ni prepričana o smrti Al Bagdadija v Bariši. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je rekel, da »lahko govorimo o resnem prispevku ameriškega predsednika v boju proti mednarodnemu terorizmu, če bo ta informacija potrjena«.