Srbska agencija za zaščito življenjskega okolja je včeraj zjutraj prebivalce delov Beograda, Novega Sada, Užic, Pančeva in Subotice opozorila na najvišjo stopnjo onesnaženosti zraka. Na spletni strani švicarskega podjetja AirVisual, ki se ukvarja z grafično predstavitvijo onesnaženosti zraka, je Beograd včeraj za nekaj trenutkov celo kraljeval na vrhu neslavne lestvice najbolj onesnaženih mest na svetu. Sledili so mu kitajski Shenyang, pakistanski Lahore in Sarajevo. Beograd je danes padel na 4. mesto, na 5. pa mu sledi Skopje.

Blica poroča, da k onesnaženosti zraka v Srbiji močno prispeva slaba kvaliteta avtomobilov, problematične pa so tudi termoelektrarne, ki nimajo dovolj dobrega nadzora nad izpusti trdih delcev. Z beograjskega zavoda za javno zdravje pa so sporočili, da je glavni razlog za povečano koncentracijo meteorološke narave.

Zaradi visokega zračnega tlaka in odsotnosti vetra so se snovi, ki povzročajo onesnaženje, zadržale v nižjih slojih atmosfere, zaradi česar njihova koncentracija naraste. Povedali so še, da takšni vremenski pojavi niso neobičajni za Beograd in da do njih prihaja večkrat letno. Prav tako menijo, da kljub visoki koncentraciji situacija ni alarmantna, so pa občanom svetovali, naj spremljajo njihova opozorila.

Onesnaženost zraka srbska agencija za zaščito življenjskega okolja ocenjuje na podlagi avtomatiziranih meritev žveplovega dioksida, dušikovih oksidov, prizemnega ozona, ogljikovega monoksida in trdih delcev premera od 2,5 do 10 mikronov. Meritve koncentracije se lahko spreminjajo iz minute v minuto, nanjo pa vplivajo tudi vremenski pogoji.