»104 preživeli so znova v negotovosti na palubi reševalne ladje, brez rešitve za njihovo izkrcanje,« je po poročanju nemška tiskovne agencije dpa sporočila organizacija SOS Mediterranee.

»Evropske voditelje pozivamo, da ravnajo v skladu s svojimi načeli in preživelim končno dovolijo izkrcanje na varno,« pa so navedli v organizaciji Zdravniki brez meja.

Ladja Ocean Viking je 104 migrante rešila 18. oktobra 90 kilometrov od libijske obale. Na krovu sta dve nosečnici in 41 mladoletnikov, med njimi dva dojenčka, stara dva in 11 mesecev, sta navedli organizaciji.

Za izkrcanje migrantov z ladje, ki je trenutno na polovici poti med italijanskima otokoma Lampedusa in Sicilija, sta sicer zaprosili Italijo in Malto, a ga ni nobena odobrila. Tudi nova italijanska notranja ministrica Luciana Lamorgese, ki je na položaju septembra zamenjala trdega nasprotnika migracij Mattea Savlinija, molči o ladji Ocean Viking.

Italija in Malta že od lani zavračata sprejemanje ladij z migranti, dokler druge države EU ne zagotovijo, da bodo sprejele rešene ljudi. Septembra sta sicer ti dve državi s Francijo in Nemčijo dosegli dogovor o začasnem solidarnostnem mehanizmu, ki naj bi zagotovil dostojanstveno izkrcanje migrantov, rešenih v Sredozemlju. A predlog ni dobil širše podpore v uniji.