"Ponosni smo, da je žerjav končno priletel v Ljubljano," je danes, ko so na ljubljanskem letališču slovesno pozdravili letalo iz Frankfurta, dejal vodja prodaje za srednjo vzhodno in jugovzhodno Evropo v skupini Lufthansa, v katere logotipu je omenjena ptica, Peter Pullem.

»Pred nekaj meseci si nisem predstavljal, da bom stal v Sloveniji. Razlog, da sem danes tu, je prišel nepričakovano. Z žalostjo smo izvedeli za zadnje dogodke v zvezi z našim partnerjem Adrio Airways,« je dejal o stečaju slovenskega letalskega prevoznika, katerega potniki so pogosto nadaljevali potovanja z Lufthansinimi leti.

V nemškem prevozniku so se zato morali hitro odzvati, je dodal Pullem, povezave do svojih vozlišč v Evropi so vzpostavili v treh tednih.

34 letov tedensko

Lufthansa s prevoznikom Swiss od 16. oktobra leti v Zürich, s prevoznikom Brussels Airlines bo od 4. novembra letela v Bruselj, s prevoznikom Lufthansa Cityline odslej v Frankfurt, od 1. novembra pa tudi v München. Skupno zagotavljajo 3600 sedežev na 34 letih tedensko, je povedal Pullem. O morebitnih dodatnih destinacijah je povedal, da bodo videli, kako bo s prodajo vozovnic na teh letih in se morda odločili za večja letala, trenutna povezava s štirimi od petih Lufthansinih vozlišč v Evropi s 3000 nadaljnjimi destinacijami pa da je »dober začetek«.

O pogovorih med Lufthanso in slovensko vlado glede morebitne ustanovitve novega prevoznika je Pullem dejal, da o »špekulacijah« ne more govoriti. »Trenutno ne morem ničesar komentirati.«

Tudi vodja letaliških storitev v družbi Fraport Slovenija, ki upravlja ljubljansko letališče, Janez Krašnja o morebitni novi družbi ni želel ugibati. »Za nas so vsi prevozniki dobrodošli,« je dejal.

Stečaj Adrie se najbolj pozna na povezavi z Balkanom

Letališče je prvič v 55-letni zgodovini pozdravilo prihod Lufthanse. Linija Ljubljana-Frankfurt je ena najpomembnejših v mreži ljubljanskega letališča, je poudaril Krašnja. Lani je Adria Airways na tej povezavi prepeljala 150.000 potnikov, od katerih jih je 70 odstotkov nadaljevalo potovanje prek Lufthansine mreže.

Tudi povezava z Münchnom je ena pomembnejših; Adria je lani na tej liniji prepeljala 90.000 potnikov, 80 odstotkov pa jih je nadaljevalo potovanje z Lufthanso ali drugimi prevozniki v združenju Star Alliance.

Največja »žrtev« stečaja Adrie Airways, kar se tiče neposredne povezanosti, bo po Krašnjevih besedah območje Balkana, torej Adrijine povezave s Prištino, Tirano in Skopjem. Potniki lahko sicer v Skopje, Sofijo in Tirano letijo prek beograjskega letališča.

Glede posledic stečaja Adrie na poslovanje letališča je Krašnja lahko govoril le o številu potnikov. Pričakujejo, da jih bodo na letališču letos našteli 1,7 milijona, potem ko jih je bilo lani rekordnih 1,8 milijona. Krašnja pričakuje, da bodo upad nadomestili v letu 2021, ko Slovenija predseduje EU.

Glede morebitnih novih prevoznikov na Brniku je Krašnja spomnil, da začne decembra leteti madžarski Wizzair, in dodal, da interes tudi drugih obstaja in da bodo morda kakšno novo sodelovanje sklenili za poletno sezono prihodnje leto.

Pristanek Lufthanse v Ljubljani ni pomemben le za Lufthanso in ljubljansko letališče, ampak za obe državi, Slovenijo in Nemčijo, ki tesno sodelujeta tako politično kot gospodarsko, je poudaril stalni namestnik veleposlanika v Sloveniji Bernhard Heuer. Slovenska podjetja veliko izvozijo v Nemčijo, hkrati so nemška pomemben investitor v Sloveniji, zato bi bila prekinitev letalskih povezav lahko težava za Slovenijo, je dodal in izrazil zadovoljstvo, da je Lufthansa povezave ponovno vzpostavila v zelo kratkem času.