Nekaj manj kot 20.000 tekačev se je v dveh dneh podalo na ljubljanske ulice. Spodbudna, skoraj poletna vremenska napoved je poskrbela, da je bilo že v soboto na Slovenski ulici polno otrok in staršev. Kot prvi so se na Lumpi tek, letos že 16. otroško tekaško preizkušnjo maratona, podali otroci iz vrtcev zunaj Ljubljane. Ti so prišli iz Celja in Brestanice, že drugič so se jim pridružili tudi varovanci Vrtca Hodoš.

Lepo vreme in 1700 otrok

Neučakane nadobudneže, letos se jih je prijavilo 1700, in njihove starše so do starta pospremili tekaški trener Urban Praprotnik, ki je tekel v družbi svojih dveh najmlajših otrok, pevka Alenka Kolman, ki se je po teku z najmlajšimi tudi posladkala s palačinkami in zaplesala, ter olimpijec Mitja Petkovšek. Prav slednji je na traso pospremil starše in najmlajše otroke, tudi tiste, ki so »tek« opravili bodisi v vozičku ali v naročju. »Odkrito povedano, mislim, da je tek bolj kot otrokom namenjen nam, staršem, ki mislimo, da moramo svoje mulce pripeljati na prav vsako pomembno prireditev,« je v smehu povedala Jelena Juvan, ki je v naročju nosila dve leti staro Sofijo s prvo kolajno okoli vratu. »Imam tri otroke, najstarejši, najstnik, se je uspešno uprl današnjemu druženju, Aleksander, drugorojenec, bo zastopal barve šole (za osnovno šolo Hinka Smrekarja je pritekel zlato kolajno, op.p.), mene pa v nedeljo čaka rekreativna preizkušnja,« je še povedala Juvanova in pohvalila organizacijo šol, ki poskrbijo za nehvaležno iskanje otrok po končani tekaški preizkušnji v cilju.

Padec udeležbe tudi med otroki

Čeprav organizator ljubljanskega maratona opaža upad prijav tudi med najmlajšimi, pa so z udeležbo učencev še vedno zelo zadovoljni na vrhniški osnovni šoli Antona Martina Slomška. Kot je dejal učitelj športne vzgoje Matjaž Bajec, imajo sicer osip tekačev na predmetni stopnji, kljub vsemu pa so na maraton prijavili 72 otrok. »Res je, da šola finančno ne more zagotoviti prevoza otrok z Vrhnike v Ljubljano in nazaj, a so starši vseeno zadovoljni, da učitelji otroke zberemo na dogovorjeni lokaciji, jih v cilju po teku pričakamo in jih nato varno, v skupini, pripeljemo nazaj v bazo,« je še povedal Bajec.

Uvod v šolske teke je letos pripadal sto petdesetim učencem in učenkam šol s prilagojenim učnim programom, ki so se preizkusili na 600-metrskem promocijskem teku. Prav vsi so ciljno črto pretekli z nasmehom in tako sebi, staršem, skrbnikom in vzgojiteljem znova dokazali, da so pravi borci in da lahko premagajo marsikatero oviro v življenju. »Že lani sem tekel na maratonu in občutki so vsako leto res dobri,« je povedal Miha Brežnjak, ki se je nekaj metrov pred ciljno črto dvignil z vozička in s pomočjo spremljevalcev v cilj prišel peš. S tem pa tudi sebi ponovno dokazal, da je rojen za zmage. »Otroci in mladostniki, ki so pri nas na rehabilitaciji, vsako leto čakajo, da se bo zgodil maraton. Da dokažejo sebi, da zmorejo preteči teh nekaj sto metrov. Zagotovo pa je to lepa potrditev tudi za njihove družine,« pa je komentirala udeležbo štirih tekmovalcev Tanja Babnik, učiteljica na URI Soča.

Rekord že na najkrajši razdalji

Seveda pa se je za prave tekače tekaški praznik dogajal v nedeljo. S startom rekreativne, 10-kilometrske preizkušnje se je nad Ljubljano počasi začela dvigovati megla, nekoliko se je dvignila tudi temperatura zraka. Za »doping« ljubljanskega maratona je tudi tokrat poskrbela skupina Strojmachine, ki je v svojem ritmu pospremila 5500 tekačev, ki so se podali na traso za čim lepše doživetje, mnogi tudi za dober rezultat. V cilju sta pričakovano slavila Jan Kokalj, ki je v Ljubljani zmagal že tretjič zapored, in Klara Lukan, aktualna evropska mladinska prvakinja v teku na 5000 metrov. Kokalj, ki je večji del trase pretekel sam, je s časom 30:52 postavil nov državni rekord v cestnem teku na deset kilometrov. Z rezultatom, predvsem pa odličnim navijaškim vzdušjem ob progi je bil v cilju zadovoljen tudi paratriatlonec Alen Kobilica. »Slovenci živimo s tekom oziroma s športom nasploh. Sam tokrat nisem tekel na rezultat, saj sem po poškodbi prvič resno tekel in že priti v cilj mi je bila danes zmaga,« je odkrito povedal Kobilica.

Se je pa na najkrajšo nedeljsko preizkušnjo tudi letos podalo več tekačic kot tekačev. Gre za trend, ki ga v Ljubljani opažajo zadnjih petnajst let. Da je prav udeležba v prestolnici češnja na tortico po koncu tekaške sezone, sta v cilju potrdili Tatjana Remic in Romana Robnik, ki sta prišli iz Zgornje Savinjske doline. »Enkrat na teden nas trenira Janez Pustoslemšek in lahko se pohvaliva, da sva letošnjo sezono odlično zaključili. A bolj kot rezultat je seveda pomembno doživetje na progi in v cilju,« sta dejali dami. In res je bilo v cilju videti solze, smeh, predvsem pa veliko dvignjenih rok in iskrenih objemov.

Napet afriški obračun in še en rekord

Vrhunec dopoldneva pa se je zgodil ob 10.30, ko je zadonelo iz startne pištole. Sam ljubljanski župan Zoran Janković, ki je tudi letos v cilju tekačem delil »petke«, je dal znak za začetek preizkušnje na 21 in 42 kilometrov. Zmage na najdaljši preizkušnji se je veselil 23-letni Etiopijec Kelkile Gezahegn Woldaregay, ki je v napetem afriškem obračunu zagodel Kenijcema Anthonyju Maritimu in Vincentu Ronu. Pri dekletih pa je bila neulovljiva Chepkirui Kitur Bornes, ki je maratonsko progo premagala s časom 2:21:25 in postavila nov mejnik v zgodovini ljubljanskega tekaškega spektakla. S tem pa zagotovo razveselila tudi organizatorja 24. ljubljanskega maratona, ki je pred dogodkom po tihem napovedoval željo po ženskem rekordu v kraljevi disciplini atletike.