Na tivolskem ledu je tekla zadnja minuta prvega derbija nove sezone v alpski ligi. Jeseničani so suvereno branili gol prednosti, Olimpija je bila skorajda v izgubljenem položaju. A se je vse obrnilo po neodgovorni izključitvi enega najizkušenejših v mladi zasedbi železarjev Andreja Hebarja. V slogu začetnika je storil prekršek daleč od svojega gola in Olimpiji podaril priložnost, da je ob številčni prednosti zadela za podaljšek. »To je bil nepotreben prekršek na sredini igrišča. Hebarju je zagotovo najtežje, a se bomo morali tudi iz tega poraza nekaj naučiti,« se o učenju po grenkih porazih že kar ponavlja jeseniški trener Mitja Šivic.

Na odlični poti je bil povratnik v slovenski hokej, da bi pokvaril derbijevsko premiero Gregorja Polončiča na klopi Olimpije. Jeseničani pod vodstvom Šivica hitro napredujejo, a se jim pogosto dogaja, da se v ključnih trenutkih ustrašijo zmage. V letošnji sezoni so izgubili vse štiri tekme v podaljšani igri na zlati gol ali kazenske strele. »Potrebujemo točke. Tudi nam so zrasli apetiti, potem ko smo proti najboljšim moštvom lige pokazali konkurenčno igro in bili blizu zmage. Razočaranje je veliko, a mi izkušnje pravijo, da lahko jeseniška zasedba v letošnji sezoni pride še zelo daleč. Verjamem, da bomo tesne tekme kmalu začeli obračati v svojo korist. Ne bomo povesili glave,« je odločen Mitja Šivic.

Ko je v soboto zvečer že kazalo, da bo neprepričljiva Olimpija kaznovana za številna nihanja med igro, je prav ob koncu obudila šampionski značaj iz minule zime. Enaindvajset sekund pred zadnjim piskom sirene je s šestimi igralci brez vratarja oblegala gostujoča vrata in tako vztrajno izzivala zadetek, da je na silo izenačila. Če Žan Jezovšek ni znal izkoristiti priložnosti v podaljšku, je bil v loteriji kazenskih strelov natančen in dovolj predrzen Mark Čepon, ki je z dvema goloma podaljšal serijo ljubljanskih zmag na derbijih. Na zadnjih enajstih tekmah je Olimpija zmagala kar desetkrat.

»Tokrat je bila športna sreča na naši strani,« je priznal tudi Gregor Polončič. Bil je tako vzhičen, da bi se minuto ali dve po tekmi najraje kar pridružil koloni tivolskih hokejistov, ki so na poti v garderobo vriskali od veselja in proslavljali prestižno zmago. Malce zadihan in še močno pod vtisom atraktivnega derbija je izjavil, da mu je zaradi napete tekme osivel kakšen las: »Zelo lepa, a stresna izkušnja. Fantje so grizli prav do konca. Dokazali so, da so iz pravega testa. Jeseničani so nam pokazali močan odpor, a me niso presenetili. Moštva, ki jih vodi Šivic, so znana po agresivni igri in dobri drsalni tehniki.«

Jeseničani so se z Olimpijo že v uvodu spustili v odprto bitko, a so premoč v prvi tretjini kronali le z enim zadetkom. Derbi je bil čustven že na začetku, ko so si hokejisti dvakrat skočili v lase. »To ni bilo navodilo s klopi. Čustva hitro podivjajo, če jih ne nadzoruješ,« je pripomnil Polončič, ki je bil zadovoljen predvsem z drugo tretjino, v kateri je Olimpija prevladovala, a je naredila preveč napak, da bi se odlepila od tekmeca v podobnem slogu kot na septembrskem dvoboju za pokal HZS. A vsaj ljubljanska obramba bo odslej bolj čvrsta, saj se v Tivoli po kratki izkušnji na Švedskem vrača Kristjan Čepon, medtem ko se je vodstvo kluba za sodelovanje zahvalilo veteranu Alešu Kranjcu.

Večna tekmeca se bosta naslednjič pomerila pred božičem v Podmežakli. To bo tudi zadnja priložnost za obeležje tradicionalnega hokejskega rivalstva med Ljubljano in Jesenicami, ki ravno letos zelo neopazno praznuje sedemdeseto obletnico.