Ivan Milat, po očetovi strani Hrvat, je med letoma 1989 in 1992 ob cesti med Sydneyjem in Melbournom umoril najmanj sedem mladih avtoštoparjev: 21 in 22 let stari Britanki, dva 19-letna domačina ter tri Nemce, ki jim je ponudil prevoz. Moril je z nožem in pištolo, trupla pa z obrazom proti tlom in z rokami, zvezanimi na hrbtu, v plitve grobove zakopal v gozdu Belanglo kakšnih 150 kilometrov od Sydneyja.

V zapor so ga leta 1996 spravili pričanje Britanca, ki je vožnjo z njim preživel, in pa osebni predmeti žrtev, spalne vreče ter oprema za kampiranje, ki jih je kot spominke odnesel domov. Med prestajanjem dosmrtne zaporne kazni je včeraj v starosti 75 let umrl zaradi raka želodca.

Milat, čigar poreklo izvira s Korčule, od koder je bil njegov oče, je bil glavni osumljenec tudi za umor treh žensk v 80. letih prejšnjega stoletja, a ker njihovih trupel niso našli, do sojenja ni prišlo. Zanikal je tako te obtožbe kakor tiste, ki so ga privedle za zapahe. Njegovi odvetniki so krivdo za sedem umorov poskušali naprtiti Richardu, enemu od njegovih bratov, a jim ni uspelo. Drug brat, Boris, je tako kot tožilstvo prepričan, da je Ivan ubijal večkrat. »Žrtev je bilo zagotovo več, a jih policija pač ni našla,« je po poročanju hrvaškega Indexa povedal leta 2015. Po njegovem vsaj 28, s čimer je že takrat potrdil sume policistov, da imajo opravka z enim najhujših serijskih morilcev v zgodovini Avstralije. tak