Nizozemska policija je pred leti zagnala eksperiment in poskušala izuriti enoto orlov za lovljenje oziroma onesposabljanje nadležnih brezpilotnikov. Čeprav so bili sprva zelo samozavestni, se je zamisel že kmalu izkazala za nepraktično. Izurjeni orli so bili preveč nezanesljivi za uporabo v urbanem okolju in bi lahko pomenili celo večjo nevarnost za prebivalstvo kot brezpilotni letalniki. Najti je bilo treba novo rešitev.

Ameriško podjetje Raytheon je lani razvilo alternativo. Njihova naprava z elektro-optičnimi oziroma infrardečimi tipali zaznava in sledi brezpilotnikom ter jih v nekaj sekundah onesposobi oziroma iz zraka sklati z laserjem. Tehnologija je očitno prepričala ameriško vojsko, saj so medtem že naročili in prejeli prvo vozilo, opremljeno z Raytheonovim sistemom za boj proti brezpilotnikom. Oprema za zagotavljanje miru pred nadležnimi zračnimi nadlogami pa ni omejena zgolj na vojaško uporabo.

Isti teden, ko je svojo igračko prejela ameriška vojska, je rusko podjetje za kibernetske varnostne rešitve Kaspersky predstavilo lastno različico varnostnega sistema, namenjenega organizacijam in lastnikom nepremičnin. Z uporabo laserskega skeniranja in tehnologijo strojnega učenja kaspersky antidrone samodejno opazi, prepozna in omeji komunikacijo med napravo in njenim upravljalcem. Ko se to zgodi, brezpilotnik samodejno leti nazaj na kraj, s katerega je vzletel, ali pa varno pristane tam, kjer je izgubil stik z upravljalcem.