Enaindvajsetletni študenti računalništva Jure Tič, Rok Peterlin in Črt Rajšter so z idejo aplikacije Varuh, ki bi zagotavljala najhitrejše možno iskanje najbližje varne točke v primeru ogroženosti ali stiske mladostnika, najbolj navdušili strokovno žirijo policistov in redarjev ter tako prejeli prvo nagrado letošnjega hackatona. Na njem je deset ekip, od teh se jih je šest uvrstilo v finale, iskalo uporabne idejne rešitve in tehnologije na področju zagotavljanja varnosti in mobilnosti.

»Komunikacija je vrednota in želimo, da je dvosmerna. Želimo, da občani povedo, kaj želijo glede varnosti,« je finaliste in strokovno žirijo nagovoril namestnik generalne direktorice policije Tomaž Pečjak. »Vesel sem, da se je prijavilo toliko mladih, saj je to nova generacija, ki je zrasla ob tehnologiji, imajo kreativne, drugačne ideje. Starejši namreč vse prevečkrat razmišljamo znotraj okvirov. Svet bo s temi idejami varnejši in boljši,« je dodal.

Hitreje na telefonu kot na zemljevidu

Zmagovalna aplikacija Varuh bi mlademu uporabniku prav prišla tako v trenutku neposredne nevarnosti kot takrat, ko bi bil v stiski. »Ni nujno, da vedo, kje je najbližja varna točka. V nevarnosti lažje pogledajo na telefon, kot pa jo iščejo po zemljevidu. Aplikacija bi jim pokazala pot do varnega zavetja, prostovoljec tam pa bi že vedel, v kakšni stiski so. V primeru neposredne nevarnosti bi z njo lahko poklicali tudi policijo in jim poslali svojo lokacijo,« je enostavno uporabo opisal njen soavtor Jure Tič in opozoril na še eno težavo: »V Sloveniji imamo 750 varnih točk, eno na 2750 prebivalcev, a jih je več kot polovica razporejena po treh največjih mestih.« Problem neenakomerne porazdeljenosti bi rešili z dodatnimi prostovoljci, državljani, psihologi, zdravniki, redarji ali pa gasilci. Če bi namreč v mrežo prostovoljcev dobili zgolj en odstotek prostovoljnih gasilcev, bi se število varnih točk kar potrojilo. Potrebna bi bila zgolj registracija prostovoljca, vsakega pa bi policija, kakopak, pošteno preverila. Ob zmagi vidno presenečena trojica je poleg 2500 evrov denarne nagrade prejela še nagrado Comtrada, in sicer za razvoj pilotne izvedbe njihove ideje. »Manjši problem bo zaradi fakultete. Če bo čas, bomo zgodbo peljali naprej, če nam ne bo uspelo, pa upamo, da jo bo na cilj privedel kdo drug,« je zaključil Tič.

Klicati policijo ni lahko

Drugo mesto in 1500 evrov nagrade si je ekipa Šveps prislužila z mobilno aplikacijo, ki omogoča klicanje policije, anonimno prijavo, prikaz zemljevida zdravstvenih ustanov in točk z defibrilatorji v bližini, obveščanje o nesrečah, navodila za reševanje življenja… »Ljudje neradi kličejo policijo ali pa gredo na postajo, če imajo kakšno vprašanje ali če ne razumejo pravil in zakonov v družbi,« je o aplikaciji, ki je že na voljo, pojasnila četverica mladeničev. Tretje mesto in z njim tisoč evrov nagrade pa je občinstvo namenilo ekipi Full IN z aplikacijo Kolovarnik, s katero so se osredotočili na problematiko kraje koles. Tarče tatov bi podatke o ukradenem kolesu lažje posredovale policiji, ob nakupu rabljenega pa bi enostavno preverili, ali morda kupujejo ukradeno kolo.

V finalu so svoje ideje za večjo varnost in mobilnost predstavile še tri ekipe – ena aplikacijo za najem zasebnih parkirnih prostorov v Ljubljani in drugih turističnih krajih, druga aplikacijo »Lucija, tvoja žepna policija«, nekakšno virtualno policijsko svetovalko, ter tretja aplikacijo Carebear za spremljanje gibanja otrok.