Po oceni policije se je danes v središču Barcelone zbralo okoli 80.000 ljudi, medtem ko so organizatorji sporočili, da je bilo na shodu 400.000 udeležencev.

Med drugim so podporniki enotne Španije pozivali, da je dovolj in da »ulice pripadajo vsem«. S tem so nasprotovali podpornikom neodvisnosti, ki trdijo, da bodo ulice vedno njihove, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ena najbogatejših španskih regij je razdeljena na podpornike in nasprotnike neodvisnosti Katalonije. Odkar so v sredini meseca devet voditeljev gibanja za neodvisnost obsodili na dolgoletne zaporne kazni, se v regiji vrstijo protesti in nemiri.

Današnji shod v podporo enotni državi je organiziralo društvo Katalonska civilna družba (SCC), ki želi pokazati, da predstavljajo nasprotniki samostojnosti Katalonije »tiho večino«.

Španski zunanji minister Josep Borrell, ki je Katalonec, je medtem obsodil nesprejemljivo nasilje, potem ko je več tisoč ljudi po sobotnem mirnem shodu oblikovalo manjši protest, ki se je sprevrgel v spopad med protestniki in policijo.