Volitve v Urugvaju potekajo sočasno s splošnimi volitvami v Argentini in v času množičnih protestov v Ekvadorju, Čilu in Boliviji. »Demokracija v Urugvaju je zelo močna in jo moramo zaščititi,« je v četrtek v zadnjem nagovoru pred volitvami dejal Vazques, ki se po ustavi ne sme potegovati za ponovni mandat.

Urugvaj je dolgo veljal za utrdbo miru in stabilnosti v sicer turbulentni regiji, a so tudi v državi v zadnjem letu zabeležili slabše varnostne razmere. V lanskem letu so na primer zabeležili 414 umorov, kar je 45 odstotkov več kot leta 2017. Zaradi porasta nasilja se je vnela razprava o zaostritvi varnostnih ukrepov. Med drugim predlagajo ustanovitev vojaške nacionalne garde in uvedbo dosmrtne ječe za resnejša kriminalna dejanja.

Varnostne razmere so bile ena od glavnih tem kampanje, v kateri se vladajoča Široka fronta (FA) poteguje za četrti zaporedni mandat. Na oblasti od leta 2005 se FA sooča z resno preizkušnjo, saj volivce jezi stagnirajoča ekonomija. Predsedniški kandidat FA Daniel Martinez, nekdanji župan Montevidea, naj bi prejel okoli 40 odstotkov glasov, kar pomeni, da bo potreben drugi krog volitev.

Največ možnosti za vstop v drugi krog 24. novembra ima nekdanji senator Luis Lacalle Pou iz sredinsko desne Nacionalne stranke. Novi predsednik bo prevzel položaj 1. marca prihodnje leto.