Scholz in Geywitzova sta dobila 22,7 odstotka glasov, navaja nemška tiskovna agencija dpa. Tik za njima sta se uvrstila nekdanji finančni minister nemške zvezne dežele Severno Porenje-Vestfalija Norbert Walter-Borjans in njegova sokandidatka Saskia Esken z 21-odstotno podporo. Noben od kandidatnih parov tako ni prejel potrebnih 50 odstotkov glasov, s katerimi bi se izognili novembrskemu drugemu krogu.

V dvotedenskem glasovanju, ki je potekalo prek spleta in pošte, je sicer glas oddalo dobrih 53 odstotkov od skupno 425.000 članov stranke. Kandidiralo je 12 kandidatov, vsi v parih.

Novi voditelj stranke bo odigral ključno vlogo pri odločanju o prihodnosti nemške vladajoče koalicije. Scholz in Geywitz sta edini par kandidatov, ki je jasno povedal, da želita stranko obdržati v koaliciji. Walter-Borjans in Eskenova sta glede prihodnosti vladanja bolj skeptična. Najstarejša nemška stranka je trenutno koalicijska partnerka v vladi kanclerke Angele Merkel s konservativno unijo (CDU/CSU). Novo vodstvo SPD bi to lahko spremenilo.

Novo vodstvo socialdemokratov bodo uradno imenovali delegati stranke na kongresu decembra, a tisto glasovanje velja bolj za formalnost, dodaja Deutsche Welle.

Andrea Nahles je z mesta predsednice SPD odstopila junija po majskih evropskih volitvah, na katerih so socialdemokrati utrpeli zadnjega v vrsti volilnih porazov. SPD v javnomnenjskih anketah trenutno uživa le okoli 14-odstotno podporo, kar je zgodovinsko nizka raven.