Nekdanji predsednik Mesa, ki ga podpirajo sredinske in desne stranke, je v soboto zavrnil uradne volilne rezultate, češ da so »rezultat prevare in kršitev volje ljudstva«, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Morales mu je še isti dan odgovoril v borbenem duhu. »Želim vam sporočiti: tu ne gre za politična pogajanja. Tukaj je spoštovana ustava, prav tako kot stranka, ki je zmagala na zadnjih nacionalnih volitvah. Želim, da bolivijska desnica to ve,« je dejal v nagovoru v mestu Cochabamba v osrednji Boliviji.

Mesa je sicer svoje podpornike pozval, naj vztrajajo na ulicah. Več tisoč demonstrantov je tako v soboto znova blokiralo promet na pomembnejših ulicah v večjih mestih v državi, postavljali so barikade in vihteli bolivijske zastave.

Bolivijske volilne oblasti so v petek dosedanjega predsednika Moralesa tudi uradno razglasile za zmagovalca nedavnih predsedniških volitev. Kot je sporočila predsednica vrhovnega volilnega sodišča Maria Eugenia Choque, je Morales po preštetju vseh glasovnic prejel 47,08 odstotka glasov, njegov glavni tekmec Carlos Mesa pa 36,5 odstotka.

Bolivijo so po nedeljskih predsedniških volitvah zajeli izgredi in protesti, ko je prišlo pri preštevanju glasovnic do nenadnega preobrata. Sprva je kazalo, da bo za zmago na volitvah potreben drugi krog volitev, na katerem bi se pomerila Morales in Mesa, nato se je začela prednost Moralesa pred Meso povečevati. V skladu z bolivijsko zakonodajo je za izvolitev v prvem krogu predsedniških volitev potrebna bodisi več kot 50-odstotna podpora ali najmanj 40 odstotkov in več kot deset odstotne točke prednosti pred drugouvrščenim kandidatom.

EU, ZDA, Brazilija, Argentina in Kolumbija so v četrtek pozvale k izvedbi drugega kroga, s čimer bi vzpostavili zaupanje v volilni proces. Morales je namesto tega predlagal, da Organizacija ameriških držav (OAS) s sedežem v Washingtonu izvede revizijo volitev, s čimer se je njen generalni sekretar Luis Almagro že strinjal. Tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v petek izrazil polno podporo reviziji, ki bi jo izvedla OAS, čeprav niso znane še nobene podrobnosti o tem, kako in kdaj naj bi jo izvedli.