Iračan Al Bagdadi, ki je odgovoren za številne smrtonosne teroristične napade na Bližnjem vzhodu in tudi v Evropi, se je dal razstreliti z eksplozivom na svojem samomorilskem jopiču, potem ko so se mu v operaciji sredi noči, ki jo je ukazal Trump, v tunelu, kamor se je skril, približali ameriški specialci. Po trditvah predsednika Trumpa so v eksploziji umrli tudi njegovi trije otroci. S psi naj bi jih zasledovali po tunelu. Po Trumpu so identiteto Al Bagdadija potrdili s testom DNA. »Krvoločnež, ki je ustrahoval druge, je zadnje trenutke preživel v velikem strahu, paniki in grozi, ko so mu bili za petami ameriški vojaki,« je še dejal Trump. Po njegovih besedah pa v operaciji ob smrti več Al Bagdadijevih telesnih stražarjev noben od ameriških vojakov ni umrl. Ti pa naj bi prišli do pomembnega materiala z občutljivimi informacijami.

Al Bagdadijevo skrivališče so Američani odkrili, ko naj bi poskušal svojo družino spraviti na varno, in sicer iz Idliba, na severozahodu Sirije, čez mejo v Turčijo. Sicer so pred tem Američani mislili, da se Al Bagdadi skriva na vzhodu Sirije ob meji z Irakom. Sile sirskih Kurdov trdijo, da je sedanjo »zgodovinsko operacijo« omogočilo skupno obveščevalno delo njihovih ljudi in ZDA. Tudi Turki, ki so v začetku oktobra začeli zasedati kurdski pas ozemlja na severu Sirije, se hvalijo, da so pripomogli k temu uspehu ameriških specialcev. Trump se je sicer za pomoč pri likvidaciji Al Bagdadija, kar je bila po njegovih besedah »prednostna naloga njegove administracije«, zahvalil Rusiji, Turčiji, Siriji, Iraku in Kurdom.

Do te ameriške operacije je prišlo v Idlibu, kjer je zadnje večje območje upornikov proti Bašarju Al Asadu in kjer se nahajajo oborožene islamistične skupine, ki dajejo zavetje bojevnikom Islamske države. S helikopterjev naj bi po pričevanju domačinov streljali pol ure, preden so se iz njih izkrcali specialci. Ubitih naj bi bilo devet ljudi, tudi dve ženski in otrok. Eden od prebivalcev vasi Bariša, kjer je v noči na nedeljo prišlo do napada Američanov, pa je za Agencijo France-presse (AFP) dejal: »Hiša se je zrušila, poškodovani pa so bili šotori in avto, v katerem sta dva mrtva.« Dopisnik AFP je videl miniavtobus, povsem uničen od bombardiranja. »Operacija je trajala vse do 3.30 zjutraj,« pa je dejal nek drug domačin.

Al Bagdadi je je bil rojen leta 1971 severno od Bagdada. Ob ameriški zasedbi Iraka leta 2003 je bil hodža v eni od mošej v Bagdadu in nato zaprt. Prvič je pritegnil pozornost vse svetovne javnosti julija 2014, ko je v znani mošeji v milijonskem Mosulu pozval vse muslimane, naj mu prisežejo zvestobo na čelu »kalifata« na velikih ozemljih, ki jih je v Siriji in Iraku osvojila Islamska država. Tako se je imel za kalifa, torej za verskega poglavarja vseh muslimanov. Američani pa so nanj razpisali nagrado 25 milijonov dolarjev (22 milijonov evrov) in v zadnjih petih letih je bil samooklicani kalif najbolj iskani terorist na svetu. Uveljavil se je kot dober organizator in krut vojskovodja. A po letu 2015 se je obseg ozemlja, ki ga je obvladala Islamska država, vztrajno zmanjševal.

Letos so Američani razglasili poraz »kalifata«. A po avgustovskem poročilu ameriškega obrambnega ministrstva je Islamska država spet aktivna. Čeprav v Iraku in Siriji nima več večjega ozemlja, ima v polpuščavskem delu obeh držav še vedno okoli 15.000 zvestih bojevnikov ter podporo med nekaterimi tamkajšnjimi pastirji in drugimi domačini. Nasprotnikom med domačini se IS maščujejo tudi tako, da jim na primer zažge polja pšenice. Trenutno je največja tragedija to, da se v taboriščih, kjer so zaprte družine bojevnikov IS, med otroci širi pošastna ideologija IS. Največje takšno taborišče na kurdskem severovzhodu Sirije je Al Hol, kjer je 70.000 članov družin pripadnikov IS iz 54 držav sveta, tudi veliko žen džihadistov, ki so še naprej fanatične in indoktrinirane. IS pa je nevarna tudi zato, ker ima več sto milijonov evrov denarja.

Še 16. septembra letos je Al Badadi v spletnem avdio sporočilu, dolgem 30 minut, pozval svoje privržence, naj rešijo bojevnike Islamske države (IS) in njihove družine, zaprte v taboriščih v Siriji in Iraku. Konec aprila letos pa se je zadnjič pojavil na videu, ko je napovedal, da se bo Islamska država maščevale za pobite bojevnike IS, in dodal, da bo boj med IS in Zahodom dolg.

Ameriška likvidacija Al Bagdadija je najpomembnejša operacija proti nekemu voditelju džihadistov po umoru voditelja Al Kaide Osame Bin Ladna 2. maja 2011, ki so ga ubili ameriški specialci v severozahodnem Pakistanu.

Preberite tudi portret Bagdadija, ki smo ga objavili leta 2017.