Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu je danes na tiskovni konferenci z nemškim kolegom Heikom Maasom dejal, da se mu nemški predlog za vzpostavitev mednarodno varovanega območja v Siriji ne zdi realen. Dodal je, da bi bilo boljše, če se osredotočijo na humanitarne težave, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Cavusoglu je še rekel, da bodo tam preiskali vsako, tudi najmanjšo kršitev (človekovih) pravic in vsako pritožbo, ter da tega ne bodo prenašali.

Erdogan je tudi ponovil grožnjo, da bo »odprl beguncem vrata v Evropo, če Evropske države ne podprejo načrta Ankare za varovano območje na severovzhodu Sirije«, kjer želijo namestiti begunce, ki so trenutno v Turčiji. Prav tako je dejal, da bodo »počistili« vse teroriste na svoji meji s Sirijo, če se sirske kurdske milice ne umaknejo do roka, ki je določen v sporazumu z Rusijo.

Nekdanja glavna tožilka haaškega sodišča na zločine na območju nekdanje Jugoslavije in sodišča ZN za vojne zločine v Ruandi ter nekdanja članica preiskovalne komisije ZN za kršitve človekovih pravic v Siriji Carla Del Ponte je v pogovoru za švicarski časnik Schweiz am Wochenende dejala, da bi morali Erdogana preiskati in ga obtožiti vojnih zločinov zaradi turške ofenzive Sirije. Dejala je tudi, da je Turčija z napadom prekršila mednarodno pravo in ponovno razplamtela konflikt v Siriji ter da je »neverjetno, da je lahko Erdogan napadel sirsko ozemlje, da uniči Kurde«.

Nemška obrambna ministrica Annegret Kramp-Karrenbauer je v ponedeljek predlagala vzpostavitev mednarodnega varovanega območja v Siriji na meji s Turčijo. Dodala je, da je ustrezen predlog uskladila z nemško kanclerko Angelo Merkel ter ga posredovala zahodnih zaveznikom.