Znanstveniki so na družbenih omrežjih začeli kampanje za skupinsko financiranje projekta (t. i. crowdfunding), s katerim bi pokrili dolg, zbrali pa so več kot 100.000 rubljev oziroma 1410 evrov, na spletni strani poroča BBC.

Največ stroškov je povzročil stepski orel po imenu Min, ki je, ko je odletel iz Kazahstana v Iran, sam potrošil ves proračun znanstvenikov za spremljanje orlov. V Kazahstanu je bil namreč izven dosega mobilnega omrežja, vsa sporočila z njegove poti pa so se poslala, ko je do dosega mobilnega omrežja priletel v Iranu. SMS sporočila iz Kazahstana v Rusijo sicer stanejo okoli 0,2 evra, iz Irana pa 0,7 evra.

Ruski mobilni operater Megafon se je potem, ko je slišal za težavo ruskih znanstvenikov, odločil, da jim odpiše dolg, njihovemu projektu pa je tudi ponudil posebno cenejšo tarifo.

SMS sporočila raziskovalcem sporočajo lokacijo orlov med njihovo selitvijo, nato pa s satelitskimi fotografijami preverijo, če so uspeli priti do varnega območja. Trenutno sledijo 13 orlom. Ptice se parijo v Sibiriji in Kazahstanu, pozimi pa odletijo vse do južne Azije. Največja grožnja stepskim orlom, ki so v Rusiji in osrednji Aziji ogroženi, so sicer električni vodi.