Nad Söldnom se je z veliko senzacijo odprl 54. svetovni pokal v alpskem smučanju. Robinsonova, ki je bila druga po prvi vožnji, je v finalu uprizorila popoln napad, v katerem je za prvo zmago premagala lansko zmagovalko Söldna Worleyjevo in aktualno lastnico veleslalomskega malega globusa Shiffrinovo.

»Premagati Mikaelo ..., to je noro, ne morem verjeti. Bila sem živčna, ampak sem se nekako prepričala, naj ostanem mirna,« je v prvi TV-izjavi dejala najstnica.

Februarja v Val di Fassi je osvojila naslov mladinske svetovne prvakinje v veleslalomu, na finalu sezone v Andori pa je za prve stopničke v svetovnem pokalu zaostala le za trikratno skupno zmagovalko svetovnega pokala in olimpijsko prvakinjo Shiffrinovo.

Zadnja novozelandska zmaga v svetovnem pokalu je bila pred letošnjim Söldnom stara kar 22 let, nosila je datum 2. februar 1997, ko je v Laaxu v slalomu slavila Claudia Riegler, Avstrijka, ki je tekmovala za Novo Zelandijo.

Robinsonova je na prvi progi s slogom, ki je posnemal Shiffrinovo, za najboljšo alpsko smučarko zadnjih treh sezon zaostala zgolj 14 stotink sekunde.

V finalu, ki je potekal v sončnem in toplem vremenu s temperaturami na ledeniku 3000 m nad morjem devet stopinj nad ničlo, je s pametno vožnjo ubranila prednost ter se zavihtela na vrh, Shiffrinova pa je v loteriji stotink v cilju pristala v rdečem.

Slovenija je imela na uvodni tekmi sezone kar tri železa v ognju finala. Novi trener slovenske ženske vrste Janez Slivnik je prinesel novo energijo, kar se je odrazilo tudi v napadalnem in odločnem nastopu njegovih varovank.

Napad na zmagovalni oder se v finalu ni izšel obetavni Meti Hrovat. Enaindvajsetletna tekmovalka iz Kranjske Gore je imela skoraj brezhiben prvi nastop. Za takrat vodilno Američanko je zaostala 95 stotink sekunde ter si s četrtim mestom zagotovila zelo dobro izhodišče za napad v drugi vožnji. A je s padcem končala sanje o stopničkah.

Slovensko ledeniško čast je rešila povratnica po poškodbi kolena Robnikova. Osemindvajsetletna Lučanka je lanski Sölden kot tudi celotno sezono izpustila, tekmovalni premor je prekinila 5. februarja na veleslalomu za Zlato lisico v Mariboru, a forma še ni bila prava. Zdaj pa je znova prikazala veleslalomske občutke, ki so jo krasili že pred poškodbo, ko je bila v Söldnu pred dvema letoma deveta.

Zelo dobro je novo sezono odprla Goričanka Bucikova, ki je v svojem premiernem söldenskem finalu s 23. mestom postavila svoj najboljši veleslalomski dosežek.

V finalni vožnji so nastopile tri Slovenke od štirih. Četrta Slovenka na startu prve vožnje Neja Dvornik je zgolj za dve desetinki zgrešila drugo vožnjo.

Uvodna tekma sezone se je zelo slabo končala za Avstrijko Bernadette Schild, ki je najverjetneje že končala sezono s težko poškodbo kolena. Tekmovalko so v dolino prepeljali s helikopterjem.

V nedeljo bo na sporedu še moški veleslalom z dvema Slovencema na startu Žanom Kranjcem in Štefanom Hadalinom.