Osrednji dogodek 15. kroga v prvi slovenski nogometni ligi bo ljubljansko-štajerski derbi vodilnih ekip lige, ki pa ima napako. Tekmec vodilne Olimpije ne bo Maribor, ampak Aluminij, ki je kot prvi zasledovalec največje presenečenje lige. Kidričani imajo priložnost, da se z zmago zavihtijo na vrh, kar so letos že enkrat naredili, ko so v Kidričevem premagali Ljubljančane z 1:0. Pred začetkom prvenstva takšnega derbija ni pričakoval nihče. Olimpija ima najboljši napad lige (36 golov), Aluminij pa najboljšo obrambo (8 prejetih zadetkov). Že tako obubožana Olimpija je ostala še brez 50.000 evrov, kolikor je denarna kazen Uefe, ker so njeni navijači v kvalifikacijah za evropsko ligo rasistično žalili francoskega vratarja pri Malatyasporu Fabiena Farnolla. Olimpija bo na prvi naslednji evropski tekmi v Stožicah igrala pred delno zaprtim stadionom, saj bo moralo biti praznih 3000 sedežev. Na tem delu tribune bo morala razprostreti transparent ali zastavo Uefe z logom za enakopravnost in športno obnašanje.

Triglav – Tabordanes ob 13. uri, sodnik: Glažar

Kranjska tekma v času kosila ne bo lahek zalogaj za nobeno od ekip. Pa ne zaradi termina, ampak predvsem zaradi želje obeh po nadgraditvi prejšnjega kroga. Kranjčani, ki so v prvem krogu v Mariboru presenetili prvake, so bili v prejšnjem na pragu podobnega uspeha na Fazaneriji. Tudi točka je bila nazadnje velika, je pa res, da so jih nasprotniku pustili že drugič zapored, saj so na zadnji domači tekmi preobrat dovolili tudi Olimpiji. Morda prehitro popusti koncentracija ali preprosto zmanjka energije za dokončanje začetega? Novi trener Vlado Šmit je resda obrnil krivuljo navzgor, a so očitno še potrebni popravki, ki pa so podrejeni najbolj nujnemu ta trenutek: osvajanju točk. Sežanci so za Kranjčane ekipa, ki iz Kranja ne sme odnesti točk, saj je kljub vsemu eden od glavnih tekmecev za obstanek.

Kraševci imajo drugačne težave, saj bodo morali brzdati evforijo po bleščeči zmagi poti prvakom, ki je sicer v medijih bolj spodrsljaj Maribora kot uspeh Tabora. Ta je sicer doslej na gostovanjih osvojil le točko, je torej domača ekipa, kar je ne nazadnje dokazal tudi v šestem krogu, ko je z 2:0 premagal prav Triglav. V Kranju Kraševci ne bodo branili samo zmage, ampak tudi nedotaknjeno mrežo s prejšnjih medsebojnih tekem v drugoligaški sezoni 2003/04.

Verjetni postavi – Triglav: Arko, Rogelj, Kumer, Milanović, Mlakar, G. Brkić, Udovič, Kryeziu, Tijanić, Majcen, Petric. Tabor Sežana: Adam, Horvat, Azinović, Bongongui, Zebić, Ristić, S. Babić, Krivičić, Mihaljević, Sever, Sikimić. Naš namig: 0.

Olimpija – Aluminijdanes ob 14.45, sodnik: Vinčić

Ljubljanski trener Safet Hadžić je ves teden pripravljal ekipo na tekmeca, katerega igra temelji na čvrstem obrambnem bloku z desetimi igralci za žogo in hitro transformacijo v napad. »Medijsko to ni tako odmeven derbi kot z Mariborom, a bo zaradi kakovosti tekmeca, ki jo ima na igrišču, pravi derbi. Aluminij je uspešen zaradi dobre tehnične podkovanosti, zato zna zadržati žogo. Mi moramo prebiti njihov blok. Če želiš biti prvak, moraš premagati Aluminij, ki bo tudi na koncu v vrhu slovenske lige,« je povedal trener Olimpije Safet Hadžić. Zaradi kazni bo znova sedel na tribuni in prek »poštarja« pošiljal sporočila na klop. Pri sestavi ekipe ima sladke skrbi, čeprav je Knežević zaradi težav s preveč kilogrami šele na 40 odstotkih pripravljenosti, moral pa se bo veliko ukvarjati z njegovo glavo. »Knežević, Menalo in Cekici imajo sindrom velikega Dinama, da bi se vrnili v Zagreb, a je iz Olimpije lažje priti na zahod kot iz Dinama,« jim svetuje Hadžić, ki se zaveda, da sta razpoloženje in odziv predsednika Mandarića odvisna od predstav na igrišču. »Aluminij ima za slovenske razmere zelo dobro ekipo, a prihaja v Ljubljano, kjer smo mi doma,« pravi steber obrambe Miral Samardžić in dodaja, da je življenje v Olimpiji lepo, čeprav ima klub nekaj majhnih težav, s katerimi se igralci ne obremenjujejo.

Verjetni postavi – Olimpija: Vidmar, Boakye, Samardžić, Bagnack, Jurčević, Tomić, Kneževič, Menalo, Cekici, Savić, Vukušić. Aluminij: Kovačić, Pantalon, Martinović, Vrbanec, Krajnc, Petrovič, Jakšić, Amuzie, Matjašič, Leko, Živković. Naš namig: 0.

Maribor – Celjedanes ob 16.55, sodnik: Jug

Tudi po petih dneh včeraj v Ljudskem vrtu prvo vprašanje ni bilo o štajerskem derbiju. Najprej o grdem, nezgrešljivem porazu s Taborom iz Sežane (1:4). »Ni bila ne prva in ne zadnja tekma, ki smo jo izgubili,« je dejal Rok Kronaveter. In še bolj trener Darko Milanič: »Ne moreš se pomiriti po taki tekmi, ko si po analizi še bolj jezen.« Potrdil je, da bo tokrat spremenil prvo postavo, ne nujno le zaradi kartonov. Vijoličasti so med tednom pri tretjeligašu Vidmu odigrali prijateljsko tekmo, da bi Milanič lahko videl, v kakšni formi so tisti, ki igrajo manj ali nič. Kot se je izkazalo, niso v idealni. Maribor, ki bo zdaj redno prakticiral ritem prijateljskih tekem, ker je »pravih« premalo, se je šele na koncu izvlekel in slavil (4:1). Izvlekel se je, ker je Amir Dervišević trikrat suvereno podal iz kota. »Tudi zanj,« je odgovoril Milanič, ali je Celje končno prava priložnost zanj. Manj za Nardina Mulahusejnovića v napadu, kjer neučinkovitost muči Luko Zahovića.

Dušan Kosić, trener Celja, ni bil kljub zmagi nad Domžalami (2:1) zaman (samo)kritičen. Kot da bi napovedal torkovo tekmo, ko so se Celjani doma opekli v pokalu z Radomljami (1:1). Četudi v Ljudskem vrtu nimajo veliko izgubiti, saj trenutno izpolnjujejo cilje, in so prišli dovolj visoko ter povrhu doma Maribor letos že ugnali, se ne bodo sprijaznili z drobtinicami.

Verjetni postavi – Maribor: Pirić, Milec, Mitrović, Peričić, Viler, Cretu, Dervišević, Hotić, Kronaveter, Požeg Vancaš, Zahović. Celje: Rozman, Vidmajer, Zaletel, Stojinović, D. Štraus, Plantak, Benedičič, Lotrič, Kerin, Božić, Vizinger. Naš namig: 0.

Rudar – Murajutri ob 17. uri, sodnik: Žnidaršič

Slab moment. Tako je Ante Šimundža pospremil četrtkov pokalni poraz Mure v Domžalah (3:2). Pa prav rumena družina je edina, ki so jo črno-beli v prvenstvu premagali v zadnjih štirih tekmah. Mura ni toliko v rezultatski krizi, kolikor ima očitno krizo igre, kar je bilo precej očitno tudi v domači tekmi minulo nedeljo s Triglavom (2:2), ko je Šimundža iskreno priznal, da je bil remi realen. Prekmurcem se vse bolj pozna ritem tekem oziroma širina kadra, v katerem se po Niku Lorbku zdaj vse bolj pozna tudi odsotnost kapetana Alena Kozarja. Mura je letos tekme, ko je morala upravičiti vlogo favorita, odigrala in predvsem sklenila bolje kot lani, ko je prav v Velenju obakrat izgubila. Še vedno pa jih lahko hrabri, da imajo edini zgolj en poraz, vendar jutri bo imperativ zmage spet bolj silovit.

Velenjčani, ki so v pokalu prejšnji teden izgubili pri Nafti (2:1), bodo imeli cel teden časa, da bodo razmislili, zakaj je bilo v Stožicah, kot je rekel Aljaž Krefl, že 3:0 za zmaje, še preden se je »tekma sploh začela«. Trener Nikola Jaroš je sicer dosegel remi s Triglavom, toda poraz v Lendavi je pokazal, zakaj so knapi v Ljudskem vrtu in Stožicah dobili kar enajst golov. Velenjčani, ki bodo brez Leona Črnčiča, ne samo da še niso zmagali, letos sploh še ni bilo tekme, ko ne bi bili prejeli gola.

Verjetni postavi – Rudar: Stopajnik, Krefl, Ejup, Džinić, Pušaver, Vošnjak, Anđelković, Kobiljar, Filipović, Radić, Petrović. Mura: Obradović, Kous, Boškovič, Maruško, Pucko, Šporn, Brkić, Šušnjara, Bobičanec, Bubnjar, Mulić. Naš namig: 2.

Domžale – Bravojutri ob 19. uri, sodnik: Obrenović

Mini derbi Ljubljanske kotline je glede na trenutni položaj Domžal in Brava na lestvici tudi tekma za obstanek v ligi. Trener Domžal Andrej Razdrh skoraj ne ve več, kaj narediti, da bi preprečil neverjetne napake, iz katerih prejemajo zadetke. Zadnji primer je prva tekma četrtfinala pokala z Muro. Prekmurci so izidi znižali na 2:3 v 94. minuti tekme, ker je domača ekipa slabo reagirala ob predložku v kazenski prostor. Manjkal je izkušeni 33-letni črnogorski centralni branilec Nikola Vujadinović – po dedku ima tudi bolgarsko državljanstvo –, saj je bil tik pred tem izključen zaradi drugega rumenega kartona. V boju za sedmo, osmo mesto na lestvici Domžalčani letos niso potrebovali množičnih nakupov tretjerazrednih tujcev skromne kakovosti in brezposelnih Slovencev, ampak bi se lahko naslonili na veliko cenejše igralce iz svoje nogometne šole, s katero se tako radi pohvalijo. Bravo vse težje dohaja prvoligaški ritem, saj je brez zmage že pet tekem in je v tem času osvojil le dve točki, čeprav se je ekipa okrepila. Trener Dejan Grabić študiozno išče rešitve, a očitno novincev še ni povezal z jedrom ekipe, ki je osvojila naslov prvaka v drugi ligi. Glede na to, da je Bravo na zadnjih treh gostovanjih (Olimpija, Tabor, Aluminij) prejel 11 zadetkov, je težava v taktični disciplini in prepočasnih igralcih v obrambi.

Verjetni postavi – Domžale: Mulalić, Sikošek, Šoštarič Karić, Klemenčič, Ćorluka, Ibričić, Pišek, Mujan, Podlogar, Vuk, Jakupović. Bravo: Vekić, Vrljičak, Zec, M. Matko, Ihbeisheh, Žinko, Agboyi, Primc, Abdurahimi, A. Matko, Nukić. Naš namig: 1.