Štirinajst let je bil direktor ženskih tekem svetovnega pokala Norvežan Atle Skaardal. Junija je njegovo funkcijo v Cavtatu prevzel zamejski Slovenec Peter Gerdol, ki se je včeraj na forumu alpinumu v prostorih Freizeit Arene v Söldnu predstavil svetovni javnosti. Slovenski funkcionar je bil deležen lepe dobrodošlice, ki sta mu jo zaželela šef moških tekem Markus Waldner in Atle Skaardal. Norvežan je ostal vpet v alpskem smučanju pri projektu olimpijske proge v Pekingu.

Gerdol je v kratki predstavitvi povedal, da živi v Trbižu, da je ponosen na organizacijo tekem svetovnega pokala v ženskem alpskem smučanju, ki so bile pred leti v italijanskem smučarskem središču, kjer je služboval 23 let. Pojasnil je, da v Mednarodni smučarski organizaciji deluje zadnjih pet let ter da se veseli novega izziva. »Za mano je prva naloga v novi vlogi, ki se je veselim. Jemljem jo kot nadgradnjo dosedanjega dela,« je po koncu foruma alpinuma poln energije govoril Peter Gerdol. Novi ženski direktor je imel pestro popoldne, saj ga je po forumu alpinumu čakal že prvi sestanek, ko se dan pred vsako tekmo direktor sestane z vodji ekip.

Veliko alpskih smučarskih novosti v novi sezoni ne bo. Pri Mednarodni smučarski organizaciji so se odločili, da bodo podelili mala globusa tako v alpski kombinaciji kot paralelnih tekmah. Na njih bodo imeli pravico nastopa vsi alpski smučarji, ki se bodo na podlagi kvalifikacijskih časov uvrstili v izločilne boje. Pri tekmah alpske kombinacije se bodo glede na lokacije prizorišč organizatorji odločali, ali bodo tekmovalci poleg slaloma nastopili v smuku ali superveleslalomu. Novost bo, da se bodo tekme vrnile na Japonsko ter da bodo na Kitajskem podeljevali prve točke svetovnega pokala.

Največ pozornosti navzočih organizatorjev je bilo namenjenih Cortini d’Ampezzo. Italijanski Dolomiti bodo v naslednjih dveh letih gostili finale svetovnega pokala in svetovno prvenstvo, leta 2026 pa z Milanom tudi zimske olimpijske igre. Edino nerešeno vprašanje je, kje bodo čez sedem let potekale moške tekme v hitrih disciplinah, ki bi se lahko teoretično preselile v Bormio. Odgovor bo znan marca po finalu svetovnega pokala, ko bo Cortina d’Ampezzo po 30 letih znova gostila moške tekme svetovnega pokala.

Glavna zvezdnika foruma alpinuma sta bila Mikaela Shiffrin in Henrik Kristoffersen. »Lani sem si želela, da bi se sezona kar nadaljevala. Počutim se odlično, zadnja dva tedna sem imela odlične razmere za trening in komaj čakam, da se začnejo tekme. Zelo sem motivirana,« pravi Mikaela Shiffrin. Američanka je v minuli sezoni dobila kar 17 tekem svetovnega pokala, v Söldnu pa je pred petimi leti dosegla svojo prvo veleslalomsko zmago. »Moj cilj ni le ena osvojitev velikega kristalnega globusa. Želim si jih osvojiti precej več. Težko pa jih bom osem kot Marcel Hirscher,« je visoke načrte predstavil Norvežan Henrik Kristoffersen, ki se sicer v Söldnu še nikoli ni uvrstil na zmagovalni oder.