Razstava v muzeju Louvre, posvečena renesančnemu geniju Leonardu da Vinciju, združuje 162 umetnin, med njimi tudi enajst od nekaj manj kot 20 znanih Da Vincijevih slik. Dela za razstavo so si v Louvru, kjer sicer hranijo pet Da Vincijevih slik in 22 risb, izposodili iz številnih javnih in zasebnih zbirk po svetu, med drugim iz zbirke britanske kraljice Elizabete II. in Vatikanskega muzeja. Ob da Vincijevih delih na razstavi predstavljajo tudi slike njegovih učencev.

Mone Lise ni

Ni sicer mogoče videti znamenite Mone Lise, saj se v muzeju bojijo, da bi se pred njo z množico, ki bi si jo želela podrobneje ogledati, ustvarilo ozko grlo, poročajo tuji mediji. Znamenito delo, ki na dan pritegne okoli 30.000 obiskovalcev, pa je na razstavi predstavljeno vsaj s pomočjo virtualne resničnosti.

Prav tako ni slike Odrešenik sveta, ki je bila leta 2017 na dražbi avkcijske hiše Christie's prodana za rekordnih 450 milijonov dolarjev. Slika od takrat še ni bila javno razstavljena, kar zbuja dvome tako o lastništvu in nahajališču slike kot njeni avtentičnosti. Sliko, o kateri mnogi strokovnjaki še vedno dvomijo, da je resnično da Vincijevo delo, naj bi septembra razstavili v muzeju Louvre Abu Dhabi, vendar so razstavo brez pojasnila preložili.

Le z vnaprejšnjo rezervacijo

Razstavo, ki bo odprta do 24. februarja, si bo mogoče ogledati le z vnaprejšnjo rezervacijo, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, pa naj bi bilo rezerviranih že skoraj 200.000 vstopnic. V muzeju sicer pričakujejo okoli 7000 obiskovalcev na dan. šum, sta