Šestindvajsetletni državljan Hrvaške s stalnim bivališčem v BiH in začasnim pri nas, o katerem smo v začetku meseca poročali, da je nekaj dni pred tem v Miklavžu na Dravskem polju ugrabil, oropal in spolno napadel 22-letno žensko, avgusta pa v središču Maribora ugrabil 37-letnika, ima, kot so ugotovili policisti, na grbi še celo vrsto kaznivih dejanj. Toda še vedno niso prepričani, ali vedo za vsa, zato morebitne žrtve ponovno prosijo, naj ne molčijo. Vsi, ki bi o njegovih kriminalnih dejanjih kar koli vedeli, naj to sporočijo na številko 113 ali anonimni telefon 080 1200.

Izkazalo se je, da je konec septembra ugrabil še eno žensko. S pištolo ji je zagrozil, da mu je dala bančno kartico in razkrila PIN-kodo, nakar je dvignil denar na bankomatu. Vzel ji je še prenosni računalnik in dokumente ter jo celo prisilil, da je avto prepisala nanj. Med ugrabitvijo je bil do nje resnično nečloveški. Več kot dan jo je imel zvezano s plastičnimi zategami, jo skrival in okrog prevažal v prtljažniku avtomobila. Zelo jo je prestrašil, zato dogajanja ni prijavila policiji. Avto so pozneje našli v Ljubljani in ji ga vrnili.

Najprej ga niso priprli

Naknadno so pojasnili, da sta bila v že omenjeno ugrabitev 37-letnika vpletena še dva slovenska državljana, 42-letna ženska in 37-letni moški. Žrtev so lažje poškodovali. Šlo naj bi za razreševanje dolžniško-upniškega spora med vpletenimi. Osumljenega 37-letnika so ovadili tudi zaradi preprodaje drog, saj so mu med hišno preiskavo zasegli 37 tabletk ekstazija. Že takrat so policisti vse tri pridržali, vendar jih niso privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, saj po mnenju tožilstva za pripor ni bilo utemeljenih razlogov.

Hrvata še sumijo, da je 10. septembra zamaskiran oropal trgovino na območju Maribora. Prodajalki je zagrozil z nožem, da mu je dala denar. Konec septembra je ponoči vlomil v prostore nogometnega kluba na območju PU Koper in ukradel več različnih predmetov. Sredi septembra pa je ukradel osebni avto VW tipa new beetle, v katerem je bil kontaktni ključ. Osumljen je še petih tatvin, v teh primerih je ukradel registrske tablice, ki jih je nato uporabil pri različnih kaznivih dejanjih. Spisek kaznivih dejanj, ki jih (do zdaj) očitajo 26-letniku, je torej tak: tri ugrabitve, kaznivo dejanje zoper spolno nedotakljivost, lahka poškodba, trije ropi, velika tatvina, tatvina vozila in pet tatvin registrskih tablic.